HÍREK

Felcsillant a remény a lakáshiteleseknek

2022.09.27-én sorsfordító kamatdöntést hozott, ma pedig hasonlóan fontos BUBOR-adatokat közölt az MNB. A kamatstop szempontjából úgy tűnik, nem eszkalálódik tovább a helyzet: a 125 bázispontos kamatemelés ellenére a 6 és a 12 havi BUBOR ma már nem emelkedett tovább. Így is elérheti a kamatstop költsége a bankok számára az évi 140 milliárd forintot, ha pedig most hirtelen véget érne, csaknem másfélszeresére ugrana az érintett jelzáloghitelek átlagos törlesztőrészlete. A jövő év közepe utáni időre halasztott kivezetés mikéntje ott lóg tehát továbbra is a levegőben.

A vártnál nagyobb, 125 bázispontos kamatemelésről döntött kedden a Monetáris Tanács, így elérte az alapkamat a 13%-ot, a 3 hónapnál hosszabb lejáratú bankközi kamatok mégsem emelkedtek tovább. Ennek oka az lehet, hogy a BUBOR nem csupán utólag követi a monetáris politika mozgásait, de a piaci várakozásokat is tükrözi annak várható alakulásával kapcsolatban. Márpedig a jövővel kapcsolatban Matolcsy György jegybankelnök kijelentette: a 16 hónapig tartó kamatemelési ciklust lezárta a jegybank, a jelenlegi kamatszint mellett nincs értelme tovább menni felfelé.

Ennek megfelelően a 125 bázispontos kamatemelés mellett keddről szerdára:

  • a 3 havi BUBOR csak 24 bázisponttal, 13,22%-ra emelkedett,
  • a 6 havi BUBOR még csökkent is 8 bázisponttal 13,64%-ra,
  • a 12 havi BUBOR pedig 18 bázisponttal jött lejjebb, 14,08%-ra.

Egy év alatt így is 11,4-12,1 százalékpontos emelkedést mutatnak ezek a bankközi kamatok, és havi összevetésben (augusztus végéhez képest) sem látható még csökkenés.

15%-ot is meghaladó kamatot kellene fizetniük az érintett jelzáloghiteleseknek, ha nem lenne a kamatstop.

Az MNB az általa ismert részletesebb megoszlás alapján kiszámolta, hogy egy 5 százalékpontos kamatemelkedés hogyan érinti a kamatstopos ügyfelek tömegeit. Ez alapján a kamatstopos jelzáloghitelek nagyjából egynegyedét, 83 ezer szerződést sújtana havi 15 ezer forintnál és 15%-nál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés, ezen belül 24 ezer szerződés esetében lenne 30 ezer forintnál és 30%-nál is nagyobb az emelkedés. Mivel azonban a kamatemelkedés most már jelentősen meghaladja a bemutatott 5 százalékpontot, a kamatstop hiányában ennél jóval nagyobb adósságszolgálati sokk érné az érintett háztartásokat.

Az MNB korábbi adatai alapján a kamatstopban érintett jelzáloghitel-szerződések darabszáma 330 ezer körül van 1500 (év végén már inkább 1200) milliárd forint tartozásösszegben. Ez a teljes jelzáloghitel-állománynak már csak nagyjából az egynegyedét jelenti, tehát nincs szó arról, hogy a jelzáloghitelesek többségét érintené a kamastop, néhány tízezer jelzáloghitelest azonban kifejezetten nagy sokk érne a kivezetésével.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #alapkamat #hitelkamat #szakértőitámogatás

Forrás: MNB, Porfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

MNB
alapkamat

MNB csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

TOVÁBB OLVASOM »
energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány kisokos

Energetikai Tanúsítvány Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energiahatékonyságát mérő dokumentumok, amelyek szerepe az ingatlanpiacon egyre nagyobb jelentőséggel bír. 2023. novemberétől új jogszabály lépett életbe, amely

TOVÁBB OLVASOM »
airbnb
airbnb

No Airbnb döntés Terézvárosban

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Csalásra figyelmeztet az MNB

Valótlan hirdetéseket tettek közzé bűnözők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról – közölte az MNB pénteken az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kgfb

Több ezer kgfb roller szerződés

A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre július 16-án bevezetett kgfb óta összesen 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél augusztus közepéig, ezeknek az átlagos éves

TOVÁBB OLVASOM »

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

Zöldlakáshitel

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -