HÍREK

Felcsillant a remény a lakáshiteleseknek

2022.09.27-én sorsfordító kamatdöntést hozott, ma pedig hasonlóan fontos BUBOR-adatokat közölt az MNB. A kamatstop szempontjából úgy tűnik, nem eszkalálódik tovább a helyzet: a 125 bázispontos kamatemelés ellenére a 6 és a 12 havi BUBOR ma már nem emelkedett tovább. Így is elérheti a kamatstop költsége a bankok számára az évi 140 milliárd forintot, ha pedig most hirtelen véget érne, csaknem másfélszeresére ugrana az érintett jelzáloghitelek átlagos törlesztőrészlete. A jövő év közepe utáni időre halasztott kivezetés mikéntje ott lóg tehát továbbra is a levegőben.

A vártnál nagyobb, 125 bázispontos kamatemelésről döntött kedden a Monetáris Tanács, így elérte az alapkamat a 13%-ot, a 3 hónapnál hosszabb lejáratú bankközi kamatok mégsem emelkedtek tovább. Ennek oka az lehet, hogy a BUBOR nem csupán utólag követi a monetáris politika mozgásait, de a piaci várakozásokat is tükrözi annak várható alakulásával kapcsolatban. Márpedig a jövővel kapcsolatban Matolcsy György jegybankelnök kijelentette: a 16 hónapig tartó kamatemelési ciklust lezárta a jegybank, a jelenlegi kamatszint mellett nincs értelme tovább menni felfelé.

Ennek megfelelően a 125 bázispontos kamatemelés mellett keddről szerdára:

  • a 3 havi BUBOR csak 24 bázisponttal, 13,22%-ra emelkedett,
  • a 6 havi BUBOR még csökkent is 8 bázisponttal 13,64%-ra,
  • a 12 havi BUBOR pedig 18 bázisponttal jött lejjebb, 14,08%-ra.

Egy év alatt így is 11,4-12,1 százalékpontos emelkedést mutatnak ezek a bankközi kamatok, és havi összevetésben (augusztus végéhez képest) sem látható még csökkenés.

15%-ot is meghaladó kamatot kellene fizetniük az érintett jelzáloghiteleseknek, ha nem lenne a kamatstop.

Az MNB az általa ismert részletesebb megoszlás alapján kiszámolta, hogy egy 5 százalékpontos kamatemelkedés hogyan érinti a kamatstopos ügyfelek tömegeit. Ez alapján a kamatstopos jelzáloghitelek nagyjából egynegyedét, 83 ezer szerződést sújtana havi 15 ezer forintnál és 15%-nál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés, ezen belül 24 ezer szerződés esetében lenne 30 ezer forintnál és 30%-nál is nagyobb az emelkedés. Mivel azonban a kamatemelkedés most már jelentősen meghaladja a bemutatott 5 százalékpontot, a kamatstop hiányában ennél jóval nagyobb adósságszolgálati sokk érné az érintett háztartásokat.

Az MNB korábbi adatai alapján a kamatstopban érintett jelzáloghitel-szerződések darabszáma 330 ezer körül van 1500 (év végén már inkább 1200) milliárd forint tartozásösszegben. Ez a teljes jelzáloghitel-állománynak már csak nagyjából az egynegyedét jelenti, tehát nincs szó arról, hogy a jelzáloghitelesek többségét érintené a kamastop, néhány tízezer jelzáloghitelest azonban kifejezetten nagy sokk érne a kivezetésével.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #alapkamat #hitelkamat #szakértőitámogatás

Forrás: MNB, Porfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakbér
albérleti díj

Márciusban nőttek a lakbérek

Márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek havi szinten. Tovább emelkedtek márciusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek országosan és 1,8 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »
4-keszpenz-befizetes-atmbe
tudástár

Készpénz befizetése ATM-be

Nem minden banknál van lehetőségünk lakossági ügyfélként igénybe venni az ATM-be való befizetést, illetve nem minden ATM-ben van lehetőségünk készpénz befizetésre. Fontos tudnivalók: A bankjegyeket

TOVÁBB OLVASOM »
3-idopontfoglalas-bankfiokba
tudástár

Időpont foglalás a bankfiókba

A  legtöbb banknál online egyszerűen foglalhatunk időpontot személyes ügyíntézéshez. Persze lehőség van telefonos időpont foglalásra is. Online foglalás menete ( általános ): A bank internetes/mobilbankos

TOVÁBB OLVASOM »
2-folyoszamla-kivonat-igenyles
tudástár

Bankszámlakivonat igénylése

A bankszámlakivonatot több úton is kérhetjük bankunktól, de a legegyszerűbb forma minden bizonnyal az internetbankon lekérdezés. Itt meghatározott ideig visszamenőleg kérdezhető le a kivonat (ez bankonként változhat),

TOVÁBB OLVASOM »