HÍREK

Energetikai tanúsítvány kisokos

Energetikai Tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energiahatékonyságát mérő dokumentumok, amelyek szerepe az ingatlanpiacon egyre nagyobb jelentőséggel bír. 2023. novemberétől új jogszabály lépett életbe, amely átfogó változásokat hozott a tanúsítványokkal kapcsolatban.

Mik a változások az új jogszabállyal?

Az új előírások értelmében az energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes, és a 2023. november előtt készült tanúsítványok 2024. január 1-jétől érvényüket vesztik. Az egyik fontos változás, hogy az ingatlanok hirdetésekor már kötelező feltüntetni az energetikai besorolást, ami azt jelenti, hogy a tanúsítványt még a hirdetés közzététele előtt el kell készíttetni. Hiteles energetikai tanúsítványt kizárólag kamarai jogosultsággal rendelkező mérnök készíthet. Az ilyen tanúsítványok egy „HET” (hiteles energetikai tanúsítvány) számot kapnak, amely lehetővé teszi, hogy a tanúsítvány bekerüljön a nemzeti ingatlannyilvántartásba, így biztosítva annak hitelességét és nyomon követhetőségét.

Hogyan segít az energetikai tanúsítvány az ingatlanpiacon?

A megemelkedett energiaárak miatt az energiatakarékos ingatlanok jelentősége megnőtt. Ingatlanvásárlásnál egyre fontosabb szemponttá válik az épület energiahatékonysága, mivel a jobb energetikai besorolású ingatlanok hosszú távon alacsonyabb fenntartási költségeket és kényelmesebb, fenntarthatóbb életvitelt biztosítanak. Az energetikai tanúsítványok nemcsak a jogszabályi előírásoknak való megfelelést biztosítják, hanem az ingatlan energiahatékonyságát is részletesen bemutatják. A tanúsítványok lehetővé teszik az energiahatékony megoldások azonosítását és konkrét javaslatokat tartalmaznak a korszerűsítésre, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóbb ingatlanok kialakításához. Használatbavételi engedélyt csak azok az ingatlanok kaphatnak, amelyek megfelelnek a szigorú energetikai követelményeknek. Ez vonatkozik az új építésű ingatlanokra, valamint a jelentős felújításon átesett épületekre is. Az energetikai tanúsítvány igazolja az építési hatóság felé, hogy az ingatlan teljesíti a szükséges előírásokat. Meglévő ingatlanok eladásánál vagy bérbeadásánál az energetikai hatékonyság szerinti besorolás tájékoztató jellegű, azonban a tanúsítvány elkészítése ezekben az esetekben is kötelező.

Mit tartalmaz egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az ingatlan energiahatékonysági besorolását, amely az épület energiafelhasználását és környezeti CO2 terhelését osztályozza egy-egy skálán. A dokumentum részletezi az ingatlan energiafelhasználását, a fűtési és hűtési rendszerek hatékonyságát, a hőszigetelés minőségét, valamint az egyéb energiahatékonysági tényezőket. Ezen kívül a tanúsítvány javaslatokat is tartalmaz az energiahatékonyság javítására, amelyek segíthetnek a tulajdonosnak a fenntarthatóbb ingatlan kialakításában és a költségek csökkentésében.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

A tanúsítvány elkészítése során a kamarai jogosultsággal rendelkező mérnök átfogó elemzést végez az ingatlan energetikai teljesítményéről. Az értékeléshez szükséges adatok gyűjtése során felméri az épület geometriai tulajdonságait, energetikai jellemzőit, beleértve a hőszigetelést, fűtési, melegvíz készítési rendszereket, valamint az egyéb energiahatékonysági szempontokat. Az adatok alapján elvégzi a szükséges számításokat, melynek eredményéből elkészíti a tanúsítványt, amely tartalmazza az energiahatékonysági besorolást és a korszerűsítési javaslatokat.

Energetikai kérdésekben keresd szakértőnket!

Zsarnóczay Péter – okl. építészmérnök, energetikai tanúsító
weboldal: https://www.e-tanusitvany.eu/
e-mail: zspeter987@gmail.com
telefon: +36 30 625 8358

energetikai tanúsítvány

#energetikai_tanúsítvány #energetikus #energetikai #tanúsítvány

Forrás: www.zoldhitel.hu Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

 

energetikai tanúsítvány

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »