HÍREK

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2 millió vendég közel 2,9 millió volt,amit  1,2 millió vendég töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9%-kal mérséklődött. 2024. január–áprilisban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,8, a külföldieké 10%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2024. áprilisban:

  • A vendégek száma összességében 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken, amit részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék 2023 áprilisához képest eltérő időbeli eloszlása okozott. Idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége.
  • A vendégéjszakák 71%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5%-kal elmaradt az előző évitől. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.
  • A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9%-kal kisebb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
  • A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12%-kal maradt el a 2023. áprilisitól. A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben2 bővült a legnagyobb mértékben (14%-kal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22%-kal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2%-kal emelkedett, a Balatonnál 8,9%-kal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma nőtt

  • A külföldi vendégek száma 3,2%-kal bővült, a vendégéjszakáké 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 609 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 433 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 82%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 0,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
  • A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 5,5%-kal nőtt 2023 áprilisához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26%-kal), a leginkább pedig (51%-kal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2%-kal nőtt, a Balatonnál 6,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.
  • Összesen 22 532 turisztikai szálláshely, ezen belül 2 409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
  • A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében.
  • A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, folyó áron 3,6%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,6%-kal kevesebbet, közel 3,0 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

  • A turisztikai szálláshelyeken 7,7%-kal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak.
  • A belföldi vendégek 4,8, a külföldiek 10%-kal több (4,7 millió, illetve 5,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Összefoglaló adatok

Mutató Érték Változás az előző év azonos időszakához képest, %
2024. április 2024. január–április 2024. április 2024. január–április
turisztikai szállás-
helyek
ebből: kereskedelmi szállás-
helyek
turisztikai szállás-
helyek
ebből: kereskedelmi szállás-
helyek
turisztikai szállás-
helyek
ebből: kereskedelmi szállás-
helyek
turisztikai szállás-
helyek
ebből: kereskedelmi szállás-
helyek
Belföldivendég-
éjszakák, ezer
1 316 952 4 657 3 495 –8,9 –7,8 4,8 4,7
Külföldivendég-
éjszakák, ezer
1 570 1 097 5 304 3 720 –0,9 –3,4 10,3 6,6
Összes vendégéjszaka,
ezer
2 886 2 049 9 961 7 215 –4,7 –5,5 7,7 5,7

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához 

#vendégéjszakák #turizmus #Szép_Kártya #KSH

vendégéjszakák

Forrás: http://www.ksh.hu

vendégéjszaka

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »