HÍREK

Az ingatlanpiaci kereslet nőtt áprilisban

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.


Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt. Ami további élénkülést vetít előre 2024-re. Közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel az áprilisi kereslet-kínálati összesítője alapján.

Kiemelték, az eladó lakóingatlanok iránti 290 ezer érdeklődés 22 százalékkal volt magasabb idén áprilisban, mint tavaly áprilisban. Ami jelentős élénkülés a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest is. Áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret. Ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot.

Kiemelték, a kereslet-kínálat alakulása arra utal, hogy azok a továbbköltözésben gondolkodó lakásvásárlók is a piacra lépést tervezik. Azok akik az elmúlt 1-2 évben összesen 60-80 ezer adásvételt halasztottak el.

Az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítője szerint a kereslet:

  •  Fejér,
  • Komárom-Esztergom
  • Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben. Egy- és kétéves távlatban is. 2023 áprilisához képest 35-40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14-36 százalékos a többlet.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben rámutatott arra, hogy az eladó lakások, házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet. Hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet.

Hozzátette, a kereslet és a kínálat egyidejű bővülése hozzájárul ahhoz, hogy a vevők most „nyeregben érezhetik magukat” az ingatlanpiacon. A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak. A kínálat bőséges. Átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához 

#ingatlanpiac #kereslet #kínálat #lakáshirdetés

kereslet

Forrás: http://www.mti.hu

kereslet

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A

TOVÁBB OLVASOM »