HÍREK

Megduplázódott az első lakás vásárlók száma

Megduplázódott az első lakás vásárlók aránya a fővárosban


 Az lakás vásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint.

 Zömében (29 százalék) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat támogatja:

  • a csökkenő kamatpálya
  • a javuló gazdasági helyzet
  • a 10 százalékos önerő lehetősége,
  • valamint esetlegesen a csok plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés,
  • az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

Közölték, az idei év eleje hozta meg igazi trendfordulót a ingatlanpiacon. Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt. Az ország egészét vizsgálva, az idei év első negyedévében, a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7 százalékos arányban voltak jelen az ügyfelek által igényelt csok plusz által kínált kedvezményes konstrukciók.

Kedvezményes hitelekkel

A fővárosi hitelfelvételek 14,4 százalékban szerepelt a kedvezményes hitel, ahol 48,7 százalékkal a kétgyermekes változat volt a leggyakoribb. Összegezte a közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára,emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között.

A negyedéves adatok alapján a vásárlók a tavalyi éves átlagnál 1 százalékkal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten – folytatta a szakértő.

Az idei év első negyedévében, a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötödére szerződtek a vevők első lakásukra. Amelyek országos átlagban 72 négyzetméteresek voltak és 35,6 millió forintot fizettek értük az ügyfelek. Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26 százalékban voltak jelen. Ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással, 80 négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

Budapesten a téglaépítésű lakásokat (65 százalék) preferálták a leginkább az első ingatlant vásárlók. Az átlagos, 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség. Azok, akik kevesebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra.

Sokan a Pest vármegyei lokációban vásároltak

A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első ingatlan vásárlása céljából a vevők. Akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amelyért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót. A szerződők 8 százaléka vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, amely 29,4 millió forintért.

A legtöbben 24-24 százalékban 20 év alattiak, valamint 30-40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során. Ahogy azt a korosztály szerinti megoszlás adatai is mutatják, nemcsak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe. Hanem a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok támogatják a csok pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését is.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 
#lakás #Csok_Plusz #első #Duna_House #Budapest
lakás

Forrás: www.mti.hu

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A

TOVÁBB OLVASOM »