HÍREK

A csok kivezetése: lendület a lakáspiacnak

A csok tavalyi kivezetése miatti pánik jelentős lendületet adott idén is a lakáspiacnak

A csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt „kapuzárási pánik” jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak.Közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.

Rámutattak, hogy a lakásvásárlást támogató csok szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan csaknem 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 2023 utolsó negyedévében megkötött szerződések száma viszont meghaladta az 5500-at, ami éves szinten 12 százalékos bővülés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, aki elmondta az év végi csok boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető. Mivel azok száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ingatlan vásárlás elhalasztása

Az elemző megjegyezte, hogy mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását. Ezért a javuló körülményeknek – a csökkenő hitelkamatok és a csok plusz indulásának – köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez.

Házak, illetve lakások iránti kereslet

A közlemény szerint idén az év első két hónapjában Budapesten az eladó lakások, illetve házak iránti kereslet 17, illetve 24 százalékkal nőtt. A megyei jogú városokban pont fordított a helyzet. Az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el. A kisebb városokban pedig a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 százalékos növekedés látható.

Amíg a fővárosi családi házak kereslete főleg a külső kerületekben új lendületet kapott. A többi településtípuson inkább a társasházi lakások iránti érdeklődések száma nőtt nagyobb mértékben.

Balogh László szerint ez annak is köszönhető, hogy a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók. A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára még a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresésnél. Ez az oka annak is, hogy a keresletnövekedés ellenére a lakásárak érezhető emelkedése még nem indult be az ingatlanpiacon.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.
Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:
Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#lakáspiac #csok #biztosítás #Budapest #lakásár

csok

Forrás: www.mti.hu

négyzetméterár

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »
négyzetméterár
Ingatlanpiac

Budapesten nőtt a négyzetméterár

Az első negyedévben a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterár 3,1 százalékkal nőtt Az első negyedévben a Budapest kínálta új építésű lakások átlagos négyzetméterár 1,655 millió

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány sikeres volt

Túri Anikó: felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új

TOVÁBB OLVASOM »