HÍREK

Nőtt a lakások átlagos bérleti díja

Vidéken 30, a fővárosban 14,1 százalékkal nőtt tavaly a lakások átlagos bérleti díja

A budapesti téglalakásoknál 235 ezer forint, a százezernél népesebb vidéki városokban 168 ezer forint volt az átlagos havi bérletidíj tavaly. Előbbi 14,1, utóbbi 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Közölte az Otthon Centrum (OC) éves összesítését kedden az MTI-vel.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője kifejtette, Budapesten tavaly az V. kerületben volt a legdrágább a bérlakás. Átlagosan 321 ezer forintot kértek a bérbeadók. Ennél valamivel kedvezőbb a havi bérleti díj átlag értéke a VI. kerületben (298 ezer forint). A II. kerületben (294 ezer) és az I. kerületben (284 ezer forint).

A budai és belvárosi kerületek többsége a 200-250 ezer forint közötti ártartományban mozog. A XII. kerületben 247 ezer, a XIII. kerületben 241 ezer, a XI. kerületben pedig 236 ezer forintos havi bérleti díj a jellemző.

Bérleti díjakra jelentős hatással van a szobaszám

Soóki-Tóth Gábor a közleményben megjegyezte, a bérleti díjakra jelentős hatással van a bérlemény szobaszáma. Az egyszobás albérletek átlagos havi bérleti díja a fővárosban 151 ezer forint, míg a kétszobásé 218 ezer forint volt. A háromszobás lakásokért viszont már átlagosan 308 ezer forintot kellett fizetni. Jellemzően a kisebb, egy-kétszobás lakások drágultak jobban, 14,5 százalékkal, míg a háromszobásoknál 3,8 százalékos bérleti díj emelkedést mért az OC tavaly.

Kattintson a képre és máris indul az online kalkulátorunk!

Arra is kitértek, hogy a nagyobb vidéki városokban 168 ezer forintos átlagos havi bérleti díj az irányadó. Tavaly is Székesfehérvár volt a legdrágább, a havi lakbér átlag értéke 210 ezer forint volt, ezt Győr követte 190 ezer forinttal. Szegeden, Miskolcon és Debrecenben 2023-ban 145-160 ezer forint volt a bérleti díj havi átlag értéke, ami éves összevetésben 10 százalék alatti növekedést jelent.

A közlemény szerint a panellakások bérleti díja továbbra is kedvezőbb a téglalakással szemben. Budán és a belvárosban 200 ezer forintos átlag
értéken lehetett panellakást bérelni.Míg a külső pesti kerületekben 156 ezer forint volt az átlag. A régió központokban már csak 125 ezer, a kisebb vármegyei jogú városokban 120 ezer forint volt tavaly az átlagos havi bérleti díj.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#lakások #albérlet #ingatlan #bérleti_díj

lakások

Forrás: MTI

négyzetméterár

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program egyeztetések

Fábián Gergely: tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések otthonfelújítási program kapcsán Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány

TOVÁBB OLVASOM »
program
turizmus

Turisztikai támogatási program indul

Nagy Márton: turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul. A komplex, három pillérből álló

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »