HÍREK

Nehéz a saját lakás megszerzése

K&H: a korábbinál nehezebbnek tartják a saját lakás megszerzését a 30-59 évesek


Jelentősen nőtt a 30-59 évesek körében azok aránya, akik úgy látják, hogy saját erőből nem sok esélyük van lakás szerzéséhez. Derült ki a K&H tavalyi harmadik negyedévben készült felméréséből, amely a harmincas-negyvenes-ötvenes korosztály lakóingatlan kilátásait vizsgálta.

Az összefoglaló szerint az elmúlt négy évben 64 százalékról 75 százalékra nőtt a korosztály esetében a saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkezők aránya. A lakással nem rendelkezők 52 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy nincs esélye saját ingatlanhoz jutni. Amennyiben  nem örököl vagy kap egy ilyen ingatlant ajándékba. Egy évvel korábban még a válaszadók 44 százaléka, 2021 harmadik negyedévében pedig 42 százaléka nyilatkozott így – közölte a pénzintézet.

Kattintson a képre és máris indul az online kalkulátorunk!

Miközben sokan nem látnak lehetőséget saját lakás vásárlására. A megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy mielőbb el kell érni ezt a célt, mert a bérlés pénzpocsékolás. A nem saját tulajdonban lévő ingatlanban élőknek 56 százaléka mondta ugyanezt.

A válaszadók negyede gondolja, hogy az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a saját lakóingatlan birtoklásának, és feleslegesen sok anyagi terhet bevállalnak érte. A válaszadók 19 százaléka mondta, hogy mára felértékelődött a mobilitás. Gyakran érdemesebb lakást bérelni, mert a saját kézben lévő ingatlan túl sok kötöttséget jelent. Emellett 9 százalékos tábort alkotnak azok, akik úgy látják, hogy az egész életüket le tudnák élni egy bérleményben.

A K&H „biztos jövő” kutatás célja, hogy negyedévente bemutassa a 30-59 éves lakosság biztonságérzetében bekövetkezett változásokat. A megkérdezettek száma negyedévente 500, összetételük nem, kor, régió és településtípus alapján reprezentálja a 30-59 éves magyar lakosságot. A felmérés 2023. szeptember 1-16. között készült.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#lakás #vásárlás #ingatlan #K&H #felmérés

lakás

Forrás: MTI

 

lakáspiac

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A

TOVÁBB OLVASOM »