HÍREK

A jegybanki alapkamat csökkent

Kamatdöntés – MNB: a kockázati megítélés javulása lehetővé tette az alapkamat csökkentésének folytatását

Az ország kockázati megítélésének javulása lehetővé tette az alapkamat csökkentésének folytatását. A következő hónapokban pedig adatvezérelten dönt a jegybank az irányadó ráta csökkentéséről és annak optimális üteméről. Közölte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Keddi ülésén a tanács az alapkamatot 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette és hasonló mértékben vágta vissza a kamatfolyosó két szélét. Az O/N betéti kamat ezzel 9,00 százalékra, míg felső széle, az O/N hitel kamata 11,00 százalékra mérséklődött.

A változékony globális környezetben is „trendszerűen” javult az ország folyó fizetési mérlege. Amely novemberében több mint hét éve nem látott többletet mutatott, és GDP-arányosan 8 százalékpontnál is nagyobb mértékben javult 2023-ban.

A kedvező folyamatok idén is folytatódnak a kiépülő új exportkapacitások termelésbe állásával. Az EU-források decemberben megindult beáramlása erősíti a nettó finanszírozási képességet és  tovább emeli a historikusan magas szinten álló jegybanki devizatartalékot.

A magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony.

Tavaly Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az infláció európai összevetésben és decemberben az éves infláció 5,5 százalékkal a legalacsonyabb lett a régióban.

    Várakozásuk szerint a dezinfláció az év első negyedévében folytatódik

A fogyasztóiár-index a tavaszi hónapokban várhatóan megközelíti a toleranciasáv felső szélét.

Az árdinamika további mérséklődését együttesen támogatják a fegyelmezett monetáris politika. A kormányzat piaci versenyt erősítő lépései, a visszafogott belső kereslet és az elmúlt éveknél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet.

A jegybank előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index 2025-ben tér vissza tartósan a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá az idei 4,0-5,5 százalékos szintről.

Az indoklásban ismertették: a pozitív reálkamat hozzájárul a dezinfláció folytatódásához és az inflációs cél eléréséhez. Ahogy az infláció megközelíti a jegybanki toleranciasávot, a reálkamat is várhatóan mérséklődik.

A GDP növekedés várható üteme idén 2,5-3,5, jövőre 3,5-4,5, majd 2026-ban 3,0-4,0 százalék lehet, amely megegyezik a szeptemberi inflációs prognózisban közöltekkel.

A jegybank folytatja a monetáris eszköztár tavaly ősszel megindult egyszerűsítését. Így január 31-i hatállyal felfüggesztik a hosszú lejáratú betéti eszköz alkalmazását, amely betöltötte stabilizáló szerepét. A devizalikviditást nyújtó swapeszköz év végi alkalmazása ismét hozzájárult a stabil swappiaci folyamatok fennmaradásához.Így az MNB az eszközt a továbbiakban is alkalmazza.

A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol.

A tanács a következő hónapokban a beérkező makrogazdasági adatok, inflációs kilátások és a kockázati környezet alakulásától függően. Adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#alapkamat #MNB #kamat #GDP #jegybank

alapkamat

Forrás: MTI

négyzetméterár

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

turizmus
turizmus

Megújulnak a Tourinform irodák

Turisztikai ügynökség: egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák. Egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a hazai Tourinform irodák infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztésére.

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
lakás építés

Alacsony a lakásépítési aktivitás

Az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette. 2024 I. negyedévében 2779 új lakás épült, 23%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési

TOVÁBB OLVASOM »
kereslet
Ingatlanpiac

Az ingatlanpiaci kereslet nőtt áprilisban

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet. Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt. Ami további élénkülést vetít előre

TOVÁBB OLVASOM »
négyzetméterár
Ingatlanpiac

Nőtt a házak négyzetméterára

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára. A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszakák
turizmus

A vendégéjszakák száma nőtt

A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30%-kal nőtt 2023 márciusához képest. 2024 márciusában a turisztikai szálláshelyeken(kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) a vendégéjszakák száma közel 2,8 millió

TOVÁBB OLVASOM »