HÍREK

Ingatlanpiac: 110-130 e adásvétel várható

Idén 110-130 ezer adásvétel várhetó az ingatlanpiacon

Idén 110-130 ezer adásvétel várható az ingatlanpiacon a Duna House. Tavaly éves szinten a tranzakciók száma a 90-110 ezres sávot érte el – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő cég saját becslése szerint a múlt hónapban 7813 tranzakció történt. A december volt a harmadik legerősebb hónap az évben.

Tavaly decemberben a főváros budai és pesti oldalán a Duna House közreműködésével eladott ingatlanok között 39, illetve 37 százalékkal a 40-60, illetve a 60-80 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a leginkább kelendők. Budán négyzetméterenként 1,2-1,4 millió forint, Pesten pedig 600-800 ezer forint között adták el a legtöbb lakást.

2023 decemberében országosan (Közép-Magyarország kivételével) a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az első helyen az értékesített ingatlanok között. Ezzel szemben Pest vármegyében a 60-80 négyzetméter közöttiek voltak a legnépszerűbbek.

Országosan a négyzetméterenkénti 250 eFt forint alatti, Pest vármegyében viszont a 600 eFt feletti fajlagos ár kategóriába tartozott legtöbb értékesített ingatlan.

Közölték, az ország keleti részén a panellakások, illetve a használt tégla lakások átlagos négyzetméterára tavaly decemberben 479 ezer, illetve 364 ezer forintra nőtt. Az előző év azonos időszakában 456 ezer és 308 ezer forint volt. Ugyanakkor a nyugati területeken található panelek négyzetméterára 10 ezer forinttal, 484 ezer forintra mérséklődött. A használt tégla lakások átlagos fajlagos ára 13 ezer forinttal, 368 ezerre emelkedett 2023 végén, az egy évvel korábbihoz képest.

Budán a panelek átlagos négyzetméterára 863 ezerről, 805 ezerre, Pesten 728 ezerről, 678 ezer forintra csökkent 2023 decemberében éves összevetésben.

A használt téglaépítésű lakások négyzetméterára a főváros budai oldalán több mint 1 millió forintról 1,1 millió forint fölé emelkedett. A belvárosban pedig 930 ezer forintról emelkedett 1 millió forint fölé éves szinten. Pesten 690 ezerről, 732 ezer forintra nőtt.

Az adásvételek céljai

A fővárosban és vidéken is az első lakás vásárlása volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció. Ezt az előbbinél a befektetés, utóbbinál a nagyobb ingatlanba költözés követett.

Ugyanakkor jelezték, hogy míg a fővárosban 47,7 millió forintra, vidéken 32,6 millió forintra volt szükség az első lakás megvásárlására. Budapesten azok, akik ingatlanba fektették megtakarításukat átlagosan 48,06 millió forintot, vidéken viszont 36,6 millió forintot költöttek. A nagyobb lakásba költözésre a fővárosban 78,3 millió, vidéken pedig 42,9 millió forintot fordítottak.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a nagyobb ingatlanba költözés volt. Ezt a befektetés, valamint az örökölt ingatlan értékesítése követett, ezzel szemben vidéken pont fordítva volt.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#adásvátel #ingatlanpiac #ingatlanár #első_lakás #befektetés #költözés

ingatlanpiac

Forrás: MTI

adásvétel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »