HÍREK

Ingatlan: Erősen kezdte az évet a lakáspiac

Ingatlan: Erősen kezdte az évet a lakáspiac

Erősen kezdte az évet a lakáspiac a tavalyi pangás után – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Ez a decemberi és a január első napjait jellemző kereslet alakulását ismerteti.

Az ingatlanhirdetési portál közleményében kiemelte: már decemberben 15 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint egy évvel korábban. Január első napjaiban pedig 22 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az egy évvel korábbihoz képest.

A kiugró kereslet nem meglepő. Sok vevőjelölt várt a januártól elérhető új vagy a bővített lakástámogatási konstrukciókra, a csok pluszra és a falusi csokra. Ezt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője jelezte.

Az év elején különösen a budapesti lakóingatlanoknál látszik kiugróan erős kereslet, éves összevetésben 37 százalékos az erősödés. A megyei jogú, illetve a kisebb városok esetében 15, illetve 14 százalékos a bővülés. A községekben visszafogottabb, 9 százalékos volt a növekedés. Ugyanakkor Balogh László szerint a falusi csok ezen a piacon is élénkülést hoz.

Jelenleg csaknem 150 ezer eladó lakásból és házból válogathatnak a vevők, 17 százalékkal többől, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb vevő a meglévő ingatlanának eladásából finanszírozza a következő otthonát. Az elemzés szerint ezért a kínálat utánpótlása is folyamatos lehet 2024-ben.

A decemberben és az év elején megugró kereslet várhatóan februárban, márciusban jelenik meg az adásvételek számában. Az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvétel lehet, amely a lakástámogatások bevezetésének és bővítésének köszönhető – fejtette ki Balogh László.

A támogatásokat kihasználó vevők első hulláma miatt erős lesz az első negyedév. A teljes év lakáspiaci forgalma is várhatóan erősebb lesz a tavalyinál. Azonban még elmarad a 2021-es évtől az ingatlan.com szerint.

A kistelepülések ingatlanforgalma is aktívabb lesz

Az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő közleményében hangsúlyozta, hogy a januártól bevezetett új, illetve megújított otthonteremtési támogatások jelentősen felpezsdíthetik a kistelepülések ingatlanpiacát. Azok a községek, kisvárosok lehetnek az új rendszer nyertesei, amelyek vonzerejét egyszerre növeli kedvezményezett helyzetük, és egy prosperáló centrumhoz való tartozásuk.

Kiemelték, a 2024-ben bevezetett csok plusz a jövőben gyermeket vállaló családok vásárlóerejét növeli akár 50 milliós, kedvezményes kamatozású hitellel. Ez az ország bármely településén felhasználható ingatlan vásárlásra, építésre vagy bővítésre. Ugyanakkor van 2630 olyan kisebb lélekszámú város és község, ahol ez kombinálható a megújított falusi csokkal. Ez lakóingatlanok vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez segíti maximum 15 milliós támogatással a gyerekes családokat.

A kettőhöz még hozzákapcsolható a hagyományos, legfeljebb 11 milliós kamatmentes Babaváró hitel is – hívták fel a figyelmet.

A vevők sokféle megoldást keresve jelenhetnek meg az állami segítséggel a falusi csokos települések piacán. A növekvő keresletnek várhatóan az is a következménye lesz, hogy az árak már rövid távon elindulhatnak felfelé. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a közleményben ezt hangsúlyozta,

A közleményben részletezik, hogy a falusi csok által preferált 2630 település között mintegy 300 olyan van, amelyet hivatalosan is valamely nagyobb centrumhoz kapcsolódó lakóhelyként tartanak nyilván. Ezeket az úgynevezett agglomerációs területeket nemcsak egy-egy nagyvároshoz való fizikai közelségük jellemzi. Ezen felül az is, hogy erős kapcsolatban vannak annak gazdasági és kulturális életével, közszolgáltatásaival is.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#ingatlan #adásvétel #piac #CSOK_Plusz #Falusi_CSOK #Babaváró

ingatlanpiac

Forrás: MTI

lakás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »