HÍREK

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet tervezetét. A CSOK Plusz a 2024-től a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő új támogatási forma.

Ezzel a házaspárok gyermekvállalás fejében fix 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek. A támogatást felvevők illetékmentességre és áfa visszatérítésre is jogosultakká válnak.

További főbb különbségek a CSOK-hoz képest:

CSOK CSOK Plusz
Igénylés időbeli korlátja: 2023. év végéig 2024. januárjától
Meglévő gyermekre felvehető? Igen Csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe
Csak házastársak vehetik fel? Mellettük egyedülállók és élettársak is igényelhetik Igen
Állami támogatás és hitel Jár közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel Csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

A vállalt gyermek(ek) megszületésére előírt években illetve a megvásárlásra kerülő ingatlan méretében nem történik változás a CSOK-oz képest.

A gyermekvállalási határidő:

  • egy gyermeknél 4 év;
  • kettő gyermeknél 8 év;
  • három gyermeknél 10 év.

Az ingatlan méretére vonatkozó előírásoknál külön minimális négyzetméter (nm) alapterület előírás van az ingatlan típusától függően:

1 gyermek 2 gyermek 3 vagy több gyermek
Lakás 40 nm 50 nm 60 nm
Önálló lakóház 70 nm 80 nm 90 nm

Az alapterület vizsgálatánál a  meglévő és vállalt gyermekeket is figyelembe kell venni.

A CSOK Plusz további főbb jellemzői:

Életkor: Csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-ben és 2025-ben átmeneti rendelkezésként a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.

Az igénylő házaspár egyik tagjának legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie a kérelem benyújtásakor. 30 napos megszakítás még elfogadható.

Minden településen felvehető, a 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a falusi CSOK-kal együtt is. Új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez és felújításhoz egyaránt fel lehet venni. Korábbi ingatlantulajdon visszavásárlására nem igényelhető.

Első közös lakás vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése (újabb gyermek születése) esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

Az igénybe vehető hitel összege

A konstrukció keretében kedvezményes, legeljebb 3 százalék fix kamatozású lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

  • 1 gyerekre maximum 15 millió forint,
  • 2 gyerekre maximum 30 millió forint,
  • 3 gyerekre maximum 50 millió forint.

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyerekek is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni. A felvett hitel tőketartozásából azonban a második, majd azt követően minden újabb megszülető gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek állami támogatásként.

Az igénylőknek az első évben csak a hitel kamatát kell fizetniük, a tőketörlesztés csak a második évben indul, ezért az első évben alacsonyabb lesz a törlesztőrészletük. Az első gyermek megszületésekor egyéves hitelfizetési moratóriumot kérhetnek az igénylők. Ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

A kormány első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol az ingatlan értékéhez képest, azonban ezt az MNB-nek is lehetővé kell tennie a rendeletében. A hitelező bankoknak nem kötelező ezt alkalmazniuk, a konkrét hitelbírálat eredményeként ettől felfelé eltérhetnek, azaz kérhetnek nagyobb önrészt.

Az önrész a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak.

A kapcsolódó költségekre is határoztak meg felső korlátokat.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#CSOK #CSOK_Plusz #hitel  #támogatás

CSOK

Készült a Kulturális és Innovációs Minisztérium kapcsolódó rendelettervezete alapján.

GDP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »