HÍREK

Csökkent a kereslet az új lakás iránt

A magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt – közölte a Balla Ingatlan hétfőn az MTI-vel Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése alapján.

Balaton

A közlemény idézte Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét. Szerinte a magas árak hatására visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt. Ebben az is közrejátszott, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt. Bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt – jelezte.

Hozzátette, akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat. Ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, kivétel volt Balatonfüred, ahol jóval magasabbak voltak az árak.

Budapest

Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat. Az átlagos négyzetméteráruk az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is.

A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés – ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős keresletvisszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az új építésű lakás ingatlanok piacán. Ez a szakember szerint is a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, de a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az új építésű lakás ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben. Az ok, hogy ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak. A beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket.

Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat – foglalta össze a közlemény szerint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egyúttal jelezte, az újépítésű ingatlanok piacának talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai.

Velencei-tó

Az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött – ismertette a közlemény szerint Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul – tette hozzá a szakember.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#lakás #ingatlan #ingatlanpiac #új_építésű #hitel #CSOK

lakás

Forrás: MTI

külföldi

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »