HÍREK

Csökkent a kereslet az új lakás iránt

A magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt – közölte a Balla Ingatlan hétfőn az MTI-vel Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése alapján.

Balaton

A közlemény idézte Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét. Szerinte a magas árak hatására visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt. Ebben az is közrejátszott, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt. Bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt – jelezte.

Hozzátette, akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat. Ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, kivétel volt Balatonfüred, ahol jóval magasabbak voltak az árak.

Budapest

Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat. Az átlagos négyzetméteráruk az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is.

A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés – ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős keresletvisszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az új építésű lakás ingatlanok piacán. Ez a szakember szerint is a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, de a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az új építésű lakás ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben. Az ok, hogy ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak. A beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket.

Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat – foglalta össze a közlemény szerint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egyúttal jelezte, az újépítésű ingatlanok piacának talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai.

Velencei-tó

Az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött – ismertette a közlemény szerint Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul – tette hozzá a szakember.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#lakás #ingatlan #ingatlanpiac #új_építésű #hitel #CSOK

lakás

Forrás: MTI

szerződés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

NGM, EM: Otthonfelújítási program indul

NGM, EM: az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A kormány demográfiai célja világos. Segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány: sokan váltottak

A lakásbiztosítási kampány során tízből nyolcan másik biztosítót választottak. A márciusi lakásbiztosítási kampány során új szerződést kötő tulajdonosok és bérlők 84 százaléka másik biztosítót választott

TOVÁBB OLVASOM »