HÍREK

Csökkent a kereslet az új lakás iránt

A magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakás iránt – közölte a Balla Ingatlan hétfőn az MTI-vel Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése alapján.

Balaton

A közlemény idézte Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét. Szerinte a magas árak hatására visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt. Ebben az is közrejátszott, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt. Bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt – jelezte.

Hozzátette, akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat. Ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, kivétel volt Balatonfüred, ahol jóval magasabbak voltak az árak.

Budapest

Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat. Az átlagos négyzetméteráruk az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is.

A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés – ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős keresletvisszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az új építésű lakás ingatlanok piacán. Ez a szakember szerint is a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, de a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az új építésű lakás ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben. Az ok, hogy ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak. A beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket.

Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat – foglalta össze a közlemény szerint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egyúttal jelezte, az újépítésű ingatlanok piacának talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai.

Velencei-tó

Az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött – ismertette a közlemény szerint Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul – tette hozzá a szakember.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#lakás #ingatlan #ingatlanpiac #új_építésű #hitel #CSOK

lakás

Forrás: MTI

lakás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kamatstop
kamatstop

Meghosszabbítják a kamatstop intézményét

Gulyás Gergely: marad a kamatstop Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön a Kormányinfón Budapesten: meghosszabbítják a kamatstop intézményét. A kormány meghosszabbítja a kamatstopot a

TOVÁBB OLVASOM »
költségvetés
költségvetés

Varga Mihály: a költségvetés stabil

Varga Mihály: a költségvetés stabil A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. Varga Mihály pénzügyminiszter mondta

TOVÁBB OLVASOM »
CSOK
CSOK Plusz

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet tervezetét. A CSOK Plusz a 2024-től

TOVÁBB OLVASOM »