HÍREK

Új energetikai tanúsítvány ingatlanokhoz

Új energetikai tanúsítvány, új besorolási rendszer, változások a banki hitelekben

2023. májusában jelent meg az az energetikai rendelet, amely 2023. november 1-én lépett hatályba és alapvető változásokat hozott az ingatlanok energetikai minősítésében. A változásban az energetikai tanúsítvány is érintett. A megváltozó energetikai besorolási rendszer, az új határértékek következtében a banki zöld hitelek alapját képző MNB Zöld tőkekövetelmény kedvezmény program is módosult.

2023. november 1.

Új energetikai rendelet lépett életbe:

 • amennyiben nem volt korábban energetikai tanúsítványa az ingatlannak (adásvétel, zöld felújítás, zöld adásvétel felújítással kombinálva), akkor már csak az új energetikai tanúsítvány fogadható el.
 • ha a fenti dátum
  • előtt nyújtotta be az ügyfél az építési engedélyét/egyszerűsített bejelentést tett, akkor is az új energetikai rendelet szerint elvártaknak szükséges megfelelnie. Ha ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor megfelelhet a régi rendszer szerinti elvárásoknak is.
  • után nyújtotta be az ügyfél az építési engedélyét/tett egyszerűsített bejelentést, akkor az új energetikai rendelet szerint elvártaknak szükséges megfelelnie.
 • az új, módosított K&H zöld hitel termékfeltételek érvényességének kezdete.

2023. november 1. és 2023. december 31. között

Ez egy jogszabályi átmeneti időszak: ebben az időszakban befogadott vásárlási ügyletekre a 2023. november 1. előtt kiállított energetikai tanúsítvány még elfogadható.

2024. január 1.

E dátumot követően kötött adásvételi szerződésekhez és befogadott kérelmekhez minden esetben új energetikai tanúsítványt kell készíttetni.

Változások az új energetikai tanúsítvány alkalmazásánál és a bankok Zöld lakáshiteleinél

Az épületek energetikai minősítése:

 • két skálán történik az értékelés: az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxidkibocsátásuk alapján.
 • 12 energiahatékonysági kategória marad, de dupla betűs helyett egy betűs jelzéssel, a leghatékonyabb A+++-tól a legkedvezőtlenebb I-ig.

Használt és új lakás vásárlás vásárlást érintő változások:

 • nem kötelező a tanúsítvány számát és dátumát feltüntetni az adásvételi szerződésben. Az ingatlan eladójának a szerződés megkötésének napjáig ugyanakkor be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a vevőnek.
 • K&H használt lakás vásárlás felújítással kombináltan zöld hitel esetén a felújítást követően elvárt besorolás érték A. A hozzá tartozó primerenergiaérték 76kWh/m2/év (amennyiben a kiinduló állapot ennél rosszabb volt). Vagy a kiinduló állapothoz képest 30%-os energiahatékonysági javulás elérése esetén teljesül a zöld hitelcél
 • a tanúsítványt a lakásra kell kiállítani – társasházra vonatkozó energetikai tanúsítvány nem fogadható be!

Az új építésű épületekre vonatkozó változások (valamint tervezőasztalos, szerkezetkész lakásvásárlások esetén)

 • 2023. november 1-et követően beadott építési engedélye/építési hatósághoz történő bejelentéssel rendelkező ügyekre elvárt a „közel nulla” energiaigényű épületekre vonatkozó tervszámok teljesítése. Az új besorolás értéke A, amihez legfeljebb 20 kg/m2/év fajlagos széndioxid kibocsátás érték és 76 kWh/m2/év összesített energetikai jellemző érték tartozhat.
 • A K&H zöld új lakás vásárlási és építési hitel esetén az új rendszer szerint elvárt besorolás érték A+, a hozzá tartozó primerenergiaérték 68kWh/m2/év.
 • Az 2023. november 1-ig benyújtott építési kérelemmel rendelkező épületek esetében is a használatbavételi engedélyhez a 2023. november 1-et követően érvényes új energetikai elvárásoknak kell megfelelni. Ha azonban, az új energetikai tanúsítvány szerint ez nem történik meg, akkor a 2023. november 1-ig érvényes szabályozásnak megfelelő „közel nulla” energia igény követelményeinek való megfelelés is igazolható és alkalmazható (a korábbi jogszabály szerinti számításokkal).

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#tanúsítvány #energetika #zöld #hitel #ingatlan #adásvétel

tanúsítvány

Forrás: K&H Bank

napelem

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »
négyzetméterár
Ingatlanpiac

Budapesten nőtt a négyzetméterár

Az első negyedévben a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterár 3,1 százalékkal nőtt Az első negyedévben a Budapest kínálta új építésű lakások átlagos négyzetméterár 1,655 millió

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány sikeres volt

Túri Anikó: felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új

TOVÁBB OLVASOM »