HÍREK

Nőhet a lakáspiac és a hitel kihelyezés

MNB: az adásvételek és a kihelyezett hitel szintje is alacsony maradt a lakáspiacon

A hazai lakáspiac a keresleti tényezői kedvezőtlenül alakultak, így az adásvételek és a kihelyezett hitel szintje országosan alacsony maradt. 2024-től azonban a folytatódó dezinfláció a lakosság reáljövedelmének emelkedésével, a várhatóan kedvezőbb hitelkondíciókkal és az újonnan bejelentett otthonteremtési támogatások segítségével fokozatosan növekvő pályára állíthatja a lakáspiaci aktivitást – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bemutatott lakáspiaci jelentésének megállapításait ismertetve a dokumentum készítéséért felelős jegybanki terület igazgatója.

Nagy Tamás az MNB csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: a január-szeptemberi adásvételszám országosan 28 százalékkal, a harmadik negyedévi adásvételszám pedig 11 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. Negyedéves alapon ugyanakkor 10 százalékos növekedés történt a harmadik negyedévben. Ez a mélypontról való elmozdulást, de még mindig alacsony lakáspiaci aktivitást mutat.

Szeptemberben a legtöbb településtípusnál a tranzakciók száma már nagyságrendileg elérte a 2022-est. Csak a falusi csokra jogosult településeken volt érdemi, éves szinten 23 százalékos visszaesés. Ehhez a kereslet elhalasztása is hozzájárulhat: a falusi csok támogatási összegei a kormány bejelentése alapján 2024-től jelentősen emelkednek – tette hozzá.

A lakásárak 2023 második negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal csökkentek. Éves alapon történt csökkenésre 9 éve nem volt példa, ugyanakkor a harmadik negyedévben újra emelkedhettek kissé az árak. Településtípus szerint a második negyedévben a községekben volt 8,1 százalékos nominális éves csökkenés. Budapesten és a vidéki városokban 4,9, illetve 1,1 százalékkal nőttek a lakásárak egy év alatt – fejtette ki a szakember.

Kiemelte: a tavalyi év második felétől országosan érdemben enyhült a lakásárak makrogazdasági fundamentumokhoz viszonyított felülértékeltsége, szintje továbbra is magas.

A bankok az idei harmadik negyedévben már élénkülő keresletet tapasztaltak a lakáshitelek iránt. Döntő többségük az élénkülés folytatódásával számol, ugyanakkor az új hitelszerződések volumene még 41 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A városi csok kivezetése és a babaváró kölcsön igénybe vevői körének szűkítése 2024-től a lakáshitel-kereslet csökkenése irányába hat, ugyanakkor a hatást tompíthatja az október végén bejelentett csok plusz program. Az év hátralevő részében a csok plusz 2024-es indulása és a falusi csok támogatási összegének jövő évi emelése kivárásra ösztönözhet a programokra jogosultak körében – jegyezte meg Nagy Tamás.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#hitel #lakáspiac #ingatlan #adásvétel #CSOK #támogatások #lakásárak

hitel

Forrás: MTI

ingatlan

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

 Az MNB 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A

TOVÁBB OLVASOM »