HÍREK

Nőhet a lakáspiac és a hitel kihelyezés

MNB: az adásvételek és a kihelyezett hitel szintje is alacsony maradt a lakáspiacon

A hazai lakáspiac a keresleti tényezői kedvezőtlenül alakultak, így az adásvételek és a kihelyezett hitel szintje országosan alacsony maradt. 2024-től azonban a folytatódó dezinfláció a lakosság reáljövedelmének emelkedésével, a várhatóan kedvezőbb hitelkondíciókkal és az újonnan bejelentett otthonteremtési támogatások segítségével fokozatosan növekvő pályára állíthatja a lakáspiaci aktivitást – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bemutatott lakáspiaci jelentésének megállapításait ismertetve a dokumentum készítéséért felelős jegybanki terület igazgatója.

Nagy Tamás az MNB csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: a január-szeptemberi adásvételszám országosan 28 százalékkal, a harmadik negyedévi adásvételszám pedig 11 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. Negyedéves alapon ugyanakkor 10 százalékos növekedés történt a harmadik negyedévben. Ez a mélypontról való elmozdulást, de még mindig alacsony lakáspiaci aktivitást mutat.

Szeptemberben a legtöbb településtípusnál a tranzakciók száma már nagyságrendileg elérte a 2022-est. Csak a falusi csokra jogosult településeken volt érdemi, éves szinten 23 százalékos visszaesés. Ehhez a kereslet elhalasztása is hozzájárulhat: a falusi csok támogatási összegei a kormány bejelentése alapján 2024-től jelentősen emelkednek – tette hozzá.

A lakásárak 2023 második negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal csökkentek. Éves alapon történt csökkenésre 9 éve nem volt példa, ugyanakkor a harmadik negyedévben újra emelkedhettek kissé az árak. Településtípus szerint a második negyedévben a községekben volt 8,1 százalékos nominális éves csökkenés. Budapesten és a vidéki városokban 4,9, illetve 1,1 százalékkal nőttek a lakásárak egy év alatt – fejtette ki a szakember.

Kiemelte: a tavalyi év második felétől országosan érdemben enyhült a lakásárak makrogazdasági fundamentumokhoz viszonyított felülértékeltsége, szintje továbbra is magas.

A bankok az idei harmadik negyedévben már élénkülő keresletet tapasztaltak a lakáshitelek iránt. Döntő többségük az élénkülés folytatódásával számol, ugyanakkor az új hitelszerződések volumene még 41 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A városi csok kivezetése és a babaváró kölcsön igénybe vevői körének szűkítése 2024-től a lakáshitel-kereslet csökkenése irányába hat, ugyanakkor a hatást tompíthatja az október végén bejelentett csok plusz program. Az év hátralevő részében a csok plusz 2024-es indulása és a falusi csok támogatási összegének jövő évi emelése kivárásra ösztönözhet a programokra jogosultak körében – jegyezte meg Nagy Tamás.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#hitel #lakáspiac #ingatlan #adásvétel #CSOK #támogatások #lakásárak

hitel

Forrás: MTI

CSOK

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kamatstop
kamatstop

Meghosszabbítják a kamatstop intézményét

Gulyás Gergely: marad a kamatstop Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön a Kormányinfón Budapesten: meghosszabbítják a kamatstop intézményét. A kormány meghosszabbítja a kamatstopot a

TOVÁBB OLVASOM »
költségvetés
költségvetés

Varga Mihály: a költségvetés stabil

Varga Mihály: a költségvetés stabil A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. Varga Mihály pénzügyminiszter mondta

TOVÁBB OLVASOM »
CSOK
CSOK Plusz

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet tervezetét. A CSOK Plusz a 2024-től

TOVÁBB OLVASOM »