HÍREK

Kevesebb felújítás, kedvesebb építés

Felújítás, építés alakulása: Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene

2023 júniusában az építőipari termelés volumene (felújítás, építés)  a nyers adatok szerint 3,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5%-kal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4%-kal kisebb volt a májusinál. 2023 II. negyedévében az építőipar termelői árai 17,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2023 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 7,5%-kal nőtt, az egyéb építményeké 20,5%-kal csökkent.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,1%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésében 24,6%-kal kisebb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,7%-kal bővült.

megkötött új szerződések volumene 16,7%-kal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 40,1%-kal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4%-kal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

Az építőipari termelés 7,0%-kal csökkent.

Építőipari termelői árak:

Az építőipar ágazatain belül 2023 II. negyedévében a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben emelkedtek leginkább az árak (17,9%), miközben az épületek építése, illetve az egyéb építmények építése vonatkozásában 16,6 és 16,8%-os volt a növekedés 2022 azonos időszakához mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az építőipar árai 1,6%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#felújítás #építés #építőipar #ksh

felújítás

Forrás: www.ksh.hu

otthonfelújítás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »