HÍREK

Nőtt a külkereskedelem hiánya decemberben

Decemberben 168 millió euró volt a termék külkereskedelem hiánya, novemberhez képest az export kiigazított volumene 0,6-kal nőtt, míg az importé 5,0%-kal csökkent

2022. decemberben a külkereskedelem kivitelének volumene 3,5%-kal nagyobb, míg a behozatalé 1,0%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 168 millió euró volt, az egyenleg 190 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6%-kal nőtt, míg az importé 5,0%-kal csökkent. 2022-ben az export értéke 19, az importé 28%-kal nőtt az előző évhez képest.

2022. decemberben:

A kivitel értéke 11,2 milliárd euró (4552 milliárd forint), a behozatalé 11,4 milliárd euró (4619 milliárd forint) volt.

2022. decemberben az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 12, az importé 9,8%-kal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 8,8, a behozatalé 5,9%-kal bővült.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 190 millió euróval javult (az első becslésben közöltnél 14 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 20, a behozatalban 23%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,4%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 11, a dollárral szemben 18%-kal gyengült.

gépek és szállítóeszközök 2021. decemberi áron számított kivitele 15, behozatala 1,0%-kal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint negyedével, importvolumene több mint nyolcadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közúti jármű exportvolumene közel nyolcadával, importvolumene közel hetedével nőtt. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon közel hetedével emelkedett, míg importoldalon kismértékben mérséklődött. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene ötödével, importvolumene több mint tizedével bővült. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék volumenforgalma exportban több mint tizedével, importban több mint ötödével esett vissza. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a teljes kivitel növekedését 7,8 százalékponttal támogatta, a behozatal csökkenését pedig 0,4 százalékponttal mérsékelte.

feldolgozott termékek exportvolumene 7,6, importvolumene 0,2%-kal kisebb lett. Az exportoldali forgalomcsökkenéshez döntően az egyéb fémtermék és az egyéb feldolgozott termék forgalma járult hozzá. Az importoldal esetében a mérséklődést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék is befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedését 2,4 százalékponttal fékezte, az import mérséklődését 0,1 százalékponttal növelte.

Az energiahordozók exportvolumene 27, importvolumene 24%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a természetes és mesterséges gáz és a villamos energia, ezen túlmenően az importoldali forgalomcsökkenéshez még a kőolaj és kőolajtermék járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 1,5 százalékponttal csökkentették, míg a teljes import mérséklődéséhez 3,5 százalékponttal járultak hozzá.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 7,9%-kal kisebb, míg a behozataláé 5,5%-kal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény és a hús és húskészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,6 százalékponttal, az import csökkenését 0,3 százalékponttal mérsékelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 4,8%-kal nőtt, míg az onnan érkező behozatalé 2,4%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 712 millió euróval javult, 779 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 67%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,2%-kal mérséklődött, a behozatalé viszont 1,2%-kal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 522 millió euróval romlott, 947 millió eurós passzívumot mutatott.

2022. január–decemberben:

A kivitel értéke 142,2 milliárd euró (55,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 150,8 milliárd euró (59,0 ezer milliárd forint) volt.

2022. január–decemberben az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 5,9, a behozatalé 6,4%-kal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 10,2 milliárd euróval romlott, a hiány 8,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 32%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,5%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 9,2, a dollárhoz viszonyítva 23%-kal gyengült.

A napi üzletmenet, a zavartalan együttműködés, kereskedelem nem működik megfelelő pénzügyi háttér nélkül. Keresd a Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértőit. Fejleszd a céged támogatásunkkal! +36-30-373-2000; +36-70-791-1313

#külkereskedelem #Magyarország #EU #egyenleg #éllemiszer #energia #export #import

Forrás: www.ksh.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

külkereskedelem

OTP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »
csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »