HÍREK

Dolgozói létszám bővítés a cégeknél?

Randstad: Magyarországon idén a vállalatok 34 százaléka tervez dolgozói létszám bővítést

 

Magyarországon  a vállalatok 34 százaléka tervez dolgozói létszám felvételt az idén, az arány tavaly még 89 százalék volt. Közölte legújabb kutatása alapján a Randstad Hungary kedden az MTI-vel. A humánerőforrás-szolgáltató szerint ez még 2021-hez képest is visszalépés, hiszen akkor a cégek 38 százaléka tervezett létszámbővítést

A „Randstad HR Trends 2023” kutatása csaknem 250, különböző iparágakban működő magyarországi vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott tavaly decemberben és 2023 januárjában,  az Evalueserve globális piackutató és elemző céggel együttműködésben.

A felmérés szerint a telekommunikációs és az üzleti szolgáltatási terület a legeltökéltebb a bővítés mellett, míg például az FMCG szektor vállalatainak 14 százalékánál akár a dolgozói létszám csökkentésére is lehet számítani. A legtöbb cég az IT/technológia, mérnöki vagy back office/adminisztratív területekre keres jelölteket.

A megkérdezettek 64 százaléka a leghatékonyabb toborzási eszköznek a toborzó cégeket tartja. A cégek 61 százaléka továbbra is alkalmaz álláshirdetéseket, de jelentősen csökkent az állásportálokba vetett bizalom, a vállalatok egyre kevésbé tartják hatékonynak az alacsony bejelentkező szám miatt ezt a megoldást.

A toborzásnál a leggyakoribb akadály a jelöltek irreális fizetési elvárása. Ezt tavaly a válaszadók 79 százaléka, az idén pedig már 83 százaléka jelölte meg.

A megkérdezettek 52 százaléka említette problémaként, hogy a jelöltek nem vagy csak kevés iparági munkatapasztalattal rendelkeznek. Ezen felül a felmérésben részt vevők 32 százaléka jelezte, hiányzik a jelöltek megfelelő nyelvtudása.

A humán erőforrás területén a megkérdezettek 71 százaléka szerint a kompenzációkkal és juttatási csomagokkal összefüggő elvárások menedzselése jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Ugyanennyien jelölték meg a dolgozók elköteleződésének megőrzését. De hasonlóan nagy problémát jelent a legjobban teljesítők megtartása és a tehetséges vezetők fejlesztése is. Ezek megoldását a szakemberek 68 százaléka a fizetések emelésében, 67 százaléka pedig az edukációs és tréningprogramokban látja továbbra is.

A megkérdezett vállalati döntéshozók 90 százaléka szerint a versenyképes bérezés és juttatások tehetik leginkább vonzóvá őket a jelöltek körében. A pénzügyi juttatások között az egyéni, teljesítményalapú bónusz a legnépszerűbb eszköz. A nem pénzügyi juttatások közül első helyen a tréningek állnak, amit az otthoni munkavégzés követ.

A HR szakma és a cégvezetők talán legfontosabb feladata 2023-ban, hogy képesek legyenek olyan vonzó bérezési és juttatási csomagot, valamint olyan körülményeket kialakítani, amely megtartó erő a munkahelyváltáson gondolkodók számára. Hiszen 2022-höz hasonlóan most is, a legfőbb indok, amiért elhagyják a céget a munkavállalók, az egy jobb ajánlat – olvasható a Randstad elemzésében.

A Randstad központi irodája Hollandiában található, a cég 39 piacon van jelen, 46 ezer alkalmazottal; Magyarországon 2004-ben jelent meg, öt irodát működtet.

#dolgozóilétszám #munkavállaló #cég #bővítés

Forrás: www.mti.hu; Randstad; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

létszám


MTI 2023. február 28., kedd 12:39

lakás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

négyzetméterár
Ingatlanpiac

Budapesten nőtt a négyzetméterár

Az első negyedévben a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterár 3,1 százalékkal nőtt Az első negyedévben a Budapest kínálta új építésű lakások átlagos négyzetméterár 1,655 millió

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány sikeres volt

Túri Anikó: felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
albérleti díj

Márciusban nőttek a lakbérek

Márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek havi szinten. Tovább emelkedtek márciusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek országosan és 1,8 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »