HÍREK

Ingatlanár csökkenés 2023-ban?

Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) partnere az OTP szakértői az ingatlanár csökkenésére számítanak 2023-ban.

Szakértőink többször osztották meg tapasztalataikat az ingatlan adásvételek számának csökkenéséről, az értékesítési idők jelentős hosszabbodásáról. Az  árakban Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) ügyfélkalkulációi, érdeklődései, tranzakció kapcsán eddig összességében nem, de egy-egy területen láttunk árcsökkenést. 

Ma adta ki közleményét az OTP szakértői csapata, melyből több egyező tapasztalatot foglalunk össze.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint ugyanakkor az árcsökkenés nem lesz általános jelenség, egyes szegmenseket érinthet. A 2008-2013 között tapasztalt mélységű és hosszúságú válságtól pedig nem kell tartani, mivel megmarad az otthonteremtési támogatások nagy része.

Valkó Dávid vezető elemző kifejtette, hogy tavaly év végére lefékezett az ingatlanpiac. Főbb okai az orosz-ukrán háború, az elszálló rezsidíjak, az infláció, a hitelkamatok emelkedése volt. Már az első fél évben látszott a csökkenő tranzakciószám, elmaradtak a vevők és mérséklődtek az árak.

Összegyűjtött adatok alapján 2022-ben tíz-tizenöt százalékos forgalmi visszaesés volt. Az idén további húsz-harminc százalékos csökkenés követhet, ugyanakkor megvan rá az esély, hogy 2023 legyen a „mélypont”. A befektetési céllal vásárlók aránya viszont emelkedett, Budapesten például ötven százalékkal.

Látható, hogy az árnövekedés mérséklődése a Pest megyei városokban, az agglomerációban indult. Országosan 6,6 százalékos volt az „alkuszint” tavaly, ami azt mutatja, hogy van tere az árcsökkenésnek.

Az alkulehetőségek bővülésével a vevők jó üzleteket foghatnak ki az idén, továbbá a befektetési céllal vásárolt lakásokat korszerűsítés után magas haszonnal lehet majd értékesíteni.

Elemző vélemény szerint ismét Budapest és a kisebb lakások felé terelődhet a forgalom, mivel a magas üzemanyagárak miatt az agglomeráció veszít népszerűségéből. A Covid-járvány után pedig már nincs akkora igény külön dolgozószobára, hiszen kevésbé jellemző a home office.

A panelek válságállók szoktak lenni, mert változatos a kínálat, jó beosztásúak, jelentős részük már megújult energiahatékonyság szempontjából. Egyes panellakások négyzetméterára már meghaladja az egymillió forintot, bár még alatta marad a téglaépítésűeknek, mondta Valkó Dávid.

Tavaly az ingatlanok Baranya, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében drágultak leginkább, a városok közül pedig Veszprém, Pécs és Eger vitte a prímet ebből a szempontból.

#ingatlanár #OTP #ingatlanpiac #csökkenés #rezsi #infláció #oroszukránháború #agglomeráció #drágulás

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) OTP

ingatlanár

K&H Bank

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kamatstop
kamatstop

Meghosszabbítják a kamatstop intézményét

Gulyás Gergely: marad a kamatstop Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön a Kormányinfón Budapesten: meghosszabbítják a kamatstop intézményét. A kormány meghosszabbítja a kamatstopot a

TOVÁBB OLVASOM »
költségvetés
költségvetés

Varga Mihály: a költségvetés stabil

Varga Mihály: a költségvetés stabil A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. Varga Mihály pénzügyminiszter mondta

TOVÁBB OLVASOM »
CSOK
CSOK Plusz

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet tervezetét. A CSOK Plusz a 2024-től

TOVÁBB OLVASOM »