HÍREK

Ingatlanár csökkenés 2023-ban?

Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) partnere az OTP szakértői az ingatlanár csökkenésére számítanak 2023-ban.

Szakértőink többször osztották meg tapasztalataikat az ingatlan adásvételek számának csökkenéséről, az értékesítési idők jelentős hosszabbodásáról. Az  árakban Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) ügyfélkalkulációi, érdeklődései, tranzakció kapcsán eddig összességében nem, de egy-egy területen láttunk árcsökkenést. 

Ma adta ki közleményét az OTP szakértői csapata, melyből több egyező tapasztalatot foglalunk össze.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint ugyanakkor az árcsökkenés nem lesz általános jelenség, egyes szegmenseket érinthet. A 2008-2013 között tapasztalt mélységű és hosszúságú válságtól pedig nem kell tartani, mivel megmarad az otthonteremtési támogatások nagy része.

Valkó Dávid vezető elemző kifejtette, hogy tavaly év végére lefékezett az ingatlanpiac. Főbb okai az orosz-ukrán háború, az elszálló rezsidíjak, az infláció, a hitelkamatok emelkedése volt. Már az első fél évben látszott a csökkenő tranzakciószám, elmaradtak a vevők és mérséklődtek az árak.

Összegyűjtött adatok alapján 2022-ben tíz-tizenöt százalékos forgalmi visszaesés volt. Az idén további húsz-harminc százalékos csökkenés követhet, ugyanakkor megvan rá az esély, hogy 2023 legyen a „mélypont”. A befektetési céllal vásárlók aránya viszont emelkedett, Budapesten például ötven százalékkal.

Látható, hogy az árnövekedés mérséklődése a Pest megyei városokban, az agglomerációban indult. Országosan 6,6 százalékos volt az „alkuszint” tavaly, ami azt mutatja, hogy van tere az árcsökkenésnek.

Az alkulehetőségek bővülésével a vevők jó üzleteket foghatnak ki az idén, továbbá a befektetési céllal vásárolt lakásokat korszerűsítés után magas haszonnal lehet majd értékesíteni.

Elemző vélemény szerint ismét Budapest és a kisebb lakások felé terelődhet a forgalom, mivel a magas üzemanyagárak miatt az agglomeráció veszít népszerűségéből. A Covid-járvány után pedig már nincs akkora igény külön dolgozószobára, hiszen kevésbé jellemző a home office.

A panelek válságállók szoktak lenni, mert változatos a kínálat, jó beosztásúak, jelentős részük már megújult energiahatékonyság szempontjából. Egyes panellakások négyzetméterára már meghaladja az egymillió forintot, bár még alatta marad a téglaépítésűeknek, mondta Valkó Dávid.

Tavaly az ingatlanok Baranya, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében drágultak leginkább, a városok közül pedig Veszprém, Pécs és Eger vitte a prímet ebből a szempontból.

#ingatlanár #OTP #ingatlanpiac #csökkenés #rezsi #infláció #oroszukránháború #agglomeráció #drágulás

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) OTP

ingatlanár

háztartási

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

OTP
lakásbiztosítás

MNB: A terhelt lakásbiztosítás újraköthető

MNB: a hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítások is újraköthetők a márciusi lakáskampányban A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
lakáspiac

A lakáspiac állami szerepvállalásra vár

TLE: kiszámítható és hosszútávú állami szerepvállalásra vár a lakáspiac A TLE (Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási

TOVÁBB OLVASOM »
csok
lakás építés

Kevesebb lakás épült 2023-ban

Visszaesés a lakás építésben és építési engedélyezésben 2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű

TOVÁBB OLVASOM »