HÍREK

Erősödhet a magyar gazdaság

A pénzügyminisztérium szerint jövőre újra 4 százalék felett erősödhet a magyar gazdaság

A stabilitást erősítő intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság idén elkerülheti a visszaesést. Jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedhet. Mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Lakitelken.

A miniszter úr a rendezvényen kiemelte a veszélyes nemzetközi környezet és „a szankciók káros hatásai” már a hitelminősítői besorolásokban is megjelennek. Ugyanakkor Magyarországot még mindig két osztályzattal magasabbra sorolják, mint az elmúlt évtized elején.

A növekedéshez alapot ad, hogy a járvány hullámaival, az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság.  A legfrissebb adatok szerint 2022-ben a foglalkoztatottak átlagos létszáma megközelítette a 4,7 millió főt, ami 60 ezerrel több, mint 2021-ben.

A pénzügyminiszter kiemelte a munkaerőpiacot támogatják a kormány intézkedései. Cél a munkahelyek megőrzése, valamint újak létrehozása. Ennek is köszönhető, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatti.

A GDP-bővülést „húzhatja” emellett az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is.

A kormány 2022 májusától folyamatosan stabilizációs intézkedéseket jelentett be. El kívánják érni az államadóság csökkenését és a költségvetési hiány mérséklését.

Ezeknek köszönhetően teljesült a 2022. évi hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökkentett a vártnál. Hívta fel a figyelmet Varga Mihály. , Kiemelte, hogy a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra, az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát 70 százalék alá javítják.

A kormány idén is folytatta az államadósság előtörlesztését. A sikeres kötvénykibocsátás után januárban 370 milliárd forintnyi adósságot törlesztett Magyarország. A lépéssel javult az államadósság futamideje és erősödött Magyarország pénzügyi stabilitása.

#VargaMihály #magyargazdaság #költségvetés #államadóság #munkanélküliség #pénzügyminisztérium

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) , Pénzügyminisztérium

magyar gazdaság

lakás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

munkanélküliségi ráta
munkanélküliségi ráta

4,0% volt a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,0% volt. 2022. december – 2023. február az egy évvel korábbihoz képest: A 15–74 éves munkanélküliek száma 15

TOVÁBB OLVASOM »
használt lakás
használt lakás

Szűkülhet az alku a használt lakás piacon

Bővülés után szűkülhet az alkulehetőség a használt lakás piacon Az OTP Ingatlanpont legfrissebb használt lakás értékesítési adatai töretlen tendenciaként mutatják az alku lehetőségének bővülését, már

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Gyengülő építőipar januárban

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,6, a decemberihez képest 5,0%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
Ingatlanpiac

Éledezik az ingatlanpiac

Éledezik az ingatlanpiac   Növekvő tranzakciószámmal és lassan erősödő kereslettel éledezett az ingatlanpiac februárban. – közölte a Duna House (DH) hétfőn az MTI-vel. A cég

TOVÁBB OLVASOM »
Facebook