HÍREK

Csökkenő lakáseladások és hitelezés

2022. 4. negyedévében közel felére esett vissza az ingatlan adásvételek száma és a lakáshitel kihelyezés még ennél is nagyobb mértékben zuhant. Csökkenő lakáseladások és hitelezés mellett merre tovább ingatlanpiac tehetjük fel a kérdést.

Tavaszig továbbra is  csökkenő lakáseladások várhatóak, mert az érdeklődő ügyfelek száma csökken. Mindenki várja a teljes téli szezon rezsiszámláit, de ami még riasztóbb az ügyfeleinknél, a lakáshitel kamatok, amiben többnyire emelkedés volt még január elején. Legutolsó banki kamatváltozás január 16-án történt megközelítve a 13%-ot.

Jelenleg 12,5-13% között vannak az induló lakáshitel kamatok, melyből további csökkenés érhető el:

  • hitelösszeg
  • jövedelem
  • az új ingatlanra kötendő biztosítással
  • hitelfedezeti biztosítás kötésével, stb.

Az ingatlanpiac szétszakadt, ha a vásárlói célokat, jövedelmeket vizsgáljuk. A magasabb jövedelműek továbbra is keresik az ingatlanokat. Az új építésű ingatlanok  saját vagy befektetési, kiadási célú kereslete továbbra is jellemző. Hiába nőtt negyedével az új ingatlanok ára és nem is tapasztaljuk az árcsökkenést, maximum egy-egy akciót. Használt ingatlanok esetében a kis lakások, alacsony rezsivel kelendőek, de közepes, nagyobb lakások, illetve a magasabb energiafelhasználású ingatlanok iránti kereslet harmadára esett vissza.

Az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek jelenleg inkább a lakásbérlés irányába fordultak, melynek köszönhetően illetve a Home office lassú visszaszorulásával kis mértékben, de növekvő bérlati díjakat tapasztaltunk. (10% alatti változás)

Egy budapesti 40 milliós lakás, 10 millió önerővel, 30 millió hitellel, 20 évre 265-315ezer Forintos havi törlesztővel igényelhető. Ehhez a JTM és a banki hitelbírálati szabályok miatt legalább nettó 500-600ezer Forintos havi jövedelemmel ajánlatos belevágni. A magyar átlagbért figyelembe véve adós és adóstárs együtt fel tud mutatni ekkora jövedelmet, de egyre kevesebben vállalják ezt a törlesztő mértéket.

Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) szakértői által tapasztalatai szerint nagyon alapos átgondolt döntés szükséges, hogy melyik banknál történik a hiteligénylés, mert a fedezeti érték számítás, a jövedelem figyelembe vétele, a kedvezmények, akciók széles palettája, stb. alapján nagy különbségek lehet a hiteltörlesztőben, nem is beszélve a sok-sok idegeskedésről és több hónapos kanossza járásról.

A fenti példából kiindulva éves 600ezer Forint különbség az éves törlesztő részletben, ami 20 év alatt 12 millió Forint különbözetet okoz, ami míg kamatok nélkül is hatalmas különbség.

Díjmentes hitelközvetítői szolgáltatásunk mellett folyamatos segítséget tudunk adni az érdeklődőknek. A Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon ha megkapjuk az igényt, egyedi ajánlatokat tudunk kalkulálni és utána egyeztetni róla.

Forrás: Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

csökkenő lakáseladás

csökkenő lakáseladások és hitelezés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »