HÍREK

Megtorpant a banki hitelezés

Az egy évvel korábbi szint felére esett a lakáshitelek új kihelyezése a bankoknál az MNB héten közzétett októberi adatai szerint, és több bankból is azt hallani, hogy ennél még „szárazabb” lett a november. Bár a piaci hozamkörnyezet indokolná, sok bank vonakodik ezért tovább emelni a hitelkamatain. A vállalati hitelezés a támogatott programoknak köszönhetően tovább dübörög, a lakossági betéteknél viszont ritkán látható tőkekivonás történt, és február óta csökkenő trendet mutatnak a banki megtakarítások.

A leglátványosabb negatív változást a lakossági hitelezésben, azon belül is az elmúlt években még szárnyaló lakáshitelezésben látható: 59,5 milliárd forintos új kihelyezésük 45%-os visszaesést jelent 2021 októberéhez képest.

A személyi kölcsönök új kihelyezése augusztusban kezdett el csökkenni éves összevetésben, de szintén most esett a legnagyobbat, 20%-ot. A babaváró hitelek már régóta csökkenő pályán vannak, így az új kihelyezésük 36%-os októberi visszaesése kevésbé feltűnő. Összességében októberben 38%-kal, az év eddigi részében 12%-kal vettünk fel kevesebb hitelt, mint tavaly ilyenkor.

A piaci kamatozású hiteleknél az ügyfelek, a támogatott hiteleknél az állam viseli a növekvő kamatkörnyezet terheit. Ezzel magyarázható, hogy a piaci lakáshitelek kihelyezése 51%-kal, a támogatott lakáshiteleké viszont „csak” 19%-kal esett vissza októberben.

Mivel egyre kevesebb újlakásprojekt zajlik és a sajáterős építkezésbe is egyre kevesebben mernek belefogni, az új lakások aránya ismét 20% környékére csökkent a lakáshitel-kihelyezésekben, a felújításoké viszont 10% fölé emelkedett.

A Zöld Otthon Program kifutása után a kamatperiódus szempontjából is visszarendeződött a lakáshitelpiac, de nem teljesen: a végig fix kamatozású hitelek és az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek aránya is 30% környékén látszik stabilizálódni, miközben a 10 éves kamatperiódus a legnépszerűbb 40% körüli részarányával az új kihelyezésekben.

Az ősz első felében mintha megtorpant volna a bankok kamatemelési lendülete: a lakáshiteleket átlagosan 7,95%-os kamattal írták alá októberben, ami júliushoz képest kevesebb mint 1 százalékpontos emelkedést jelent. Az utóbbi hónapok hozamkörnyezet-emelkedése ennél nagyobb kamatemeléseket indokol, ez novemberben csak részben történt meg. A bankok egy része attól tart, a túlzott kamatemelés piaci részesedésvesztést okoz számára, és mivel a lakáshitel az első számú ügyfélszerző termék, ennek szerteágazó negatív üzleti következményei lehetnek számukra.

Az elmúlt egy évben erőteljesebb emelkedés látható a személyi kölcsönök THM-ében, mint a lakáshitelekében: míg előbbieké 5,9 százalékponttal, utóbbiaké 5,4 százalékponttal emelkedett 12 hónap alatt. A személyi kölcsönök törlesztőrészletében ez arányosan kisebb emelkedést jelent a rövidebb átlagos futamidő miatt. Egy átlagos személyi kölcsön októberi THM-e már így is 18,2% volt.

A magyar bankszektor lakossági hitelállományának éves növekedési üteme 6,8%-ra lassult októberre a tavaly ilyenkor látott 15,7%-ról. A kihelyezések visszaesése mellett a törlesztési moratóriumban érintettek körének jelentős szűkülése és az előtörlesztések tavaszi növekedése is szerepet játszik ebben. Október végén 9840 milliárd forinton állt így a bankszektor lakossági hitelállománya.

Ahogy a lakossági hiteleknél, úgy a lakossági betéteknél sem szívderítő a helyzet: több pénz hagyja el ezeket, mint amennyit elhelyez a lakosság a bankoknál. Árfolyamspekulációs jellege is van a jelenségnek, hiszen októberben a forintbetétek nettó -251 milliárd forintos tranzakcióját a devizabetétek nettó +72 milliárdos tranzakciója kísérte.

A lekötött betétek állománya továbbra sem növekszik érdemben, aminek oka egyértelmű: még a privátbanki betétek magasabb kamatát beleszámítva is átlagosan mindössze 3,3%-os kamatot fizettek a lekötött lakossági betétekre a bankok októberben.

Nem csoda tehát, hogy a lakossági betétek 81%-a lekötés nélkül hever a bankszámlákon, de a magasabb kamatok ellenére a vállalatoknál is magas, 74% a látra szóló arány. Feltűnő a lakossági betétek csökkenő pályája is február óta: egy év alatt 7%-kal emelkedtek ugyan, február óta nyolc hónap alatt viszont 2,9%-kal csökkentek a bankbetétben lévő lakossági megtakarítások.

A lakossági hitelezéssel ellentétben a vállalati hitelezés továbbra is dübörög. Igaz, a szerkezete jelentősen módosult: a piaci kamatozású beruházási forinthitelek szinte teljesen eltűntek, és helyüket részben a támogatott forinthitelek (különösen a Széchenyi Kártya Program forgóeszköz és likviditási célú hitelei), részben a szintén alacsonyabb kamatozású devizahitelek vették át. Mindenesetre októberben is 256 milliárd forinttal nagyobb volt a vállalati hitelfelvétel, mint a törlesztés.

Az elmúlt egy évben 1100 milliárd forinttal több forinthitelt és 790 milliárd forinttal több devizahitelt vettek fel a cégek, mint amennyit törlesztettek. Tranzakciós alapon tehát 1890 milliárd forinttal, összességében pedig 22%-kal nőtt a vállalati hitelállomány.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu  Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy hívd a 06303732000, 06303426308, 06707911313, 06707080906 telefonszámokat.

Forrás: Portfolio, www.zoldlakashitel.hu

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kamatstop
kamatstop

Meghosszabbítják a kamatstop intézményét

Gulyás Gergely: marad a kamatstop Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön a Kormányinfón Budapesten: meghosszabbítják a kamatstop intézményét. A kormány meghosszabbítja a kamatstopot a

TOVÁBB OLVASOM »
költségvetés
költségvetés

Varga Mihály: a költségvetés stabil

Varga Mihály: a költségvetés stabil A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. Varga Mihály pénzügyminiszter mondta

TOVÁBB OLVASOM »
CSOK
CSOK Plusz

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete

Megjelent a CSOK Plusz rendelettervezete Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz hitelprogramról szóló kormányrendelet tervezetét. A CSOK Plusz a 2024-től

TOVÁBB OLVASOM »