HÍREK

Előrejelzést közölt a hitelminősítő

Az energiaválság miatt jelentősen romlottak a kelet-közép-európai országok makrogazdasági kilátásai, ezért frissítette előrejelzését a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az idén még erős lehet, 2023-ban viszont csak jelképes növekedésre lesz képes, ami viszont ennél is rosszabb hír, hogy a költségvetési hiánycélt nem fogja tudni tartani a kormány még 2024-ben sem.

Június után a héten frissítette a kelet-közép-európai országokra vonatkozó prognózisát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szakértői szerint a régióban Szlovákia és Csehország a legérzékenyebb az orosz földgázszállítások teljes leállítására, ami már az alapforgatókönyvük a követkető hónapokra.

Magyarország esetében az idei növekedési előrejelzés még javult is 3,9%-ról 5,1%-ra, de ez elsősorban az erős első félévnek köszönhető. 2023-ra viszont a korábbi 3,2% helyett már csak 0,9%-os gazdasági növekedéssel számolnak.

Az inflációra vonatkozóan az összes régiós országra emelte a prognózist a Fitch annak ellenére is, hogy a kormányok igyekeznek lassítani az energiaárak begyűrűző hatásait. A 13,1%-os medián inflációs ráta a kilencvenes évek vége óta a legmagasabb lehet 2022-ben a régióban.

Magyar szempontból érdekes, hogy a közvetlen versenytársakkal ellentétben nálunk még emelkedhet is az éves átlagos infláció 2023-ban, az idei 15% után 15,5% lehet. Ebben szerepe lehet az árstopok eltörlésének, illetve a forint gyengülésének is, ami szintén felfelé mutató kockázatot jelent.

Az előrejelzések nem csak azért kulcsfontosságúak, mert a magyar gazdaság romló makrokilátásaira utalnak, hanem azért is érdemes rájuk figyelni, mert most ezek tekinthetők a Fitch alapforgatókönyvének. Ha pedig még ezekhez képest is jelentős romlást látunk, az akár a hitelminősítői besorolásunkra is hatással lehet 2023-ban.

Ebből a szempontból kiemelten fontos lehet a költségvetés egyenlege és a GDP-növekedés, hiszen azon befolyásolják az adósságráta alakulását, ami talán a leginkább figyelt mutató az adósbesorolás szempontjából. Ha a deficit vagy az adósságráta csökkenése veszélybe kerül, azt valószínűleg negatívan értékelné a Fitch a besorolás szempontjából. A cég egyébként idén júliusban publikálta idei második (és egyben utolsó) felülvizsgálatát, melynek során érvényben hagyta a BBB osztályzatunkat stabil stabil kilátás mellett. A cég ugyanakkor a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az uniós források elmaradása kedvezőtlen lenne a magyar besorolás szempontjából, így valószínűleg a jövő év elejére várható újabb felülvizsgálat alkalmával kulcskérdés lesz, sikerül-e az év végéig megegyezni az Európai Bizottsággal.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu  Főoldal | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Városok #legélhetőbb #lakás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

infláció csökkentése

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

MNB
alapkamat

MNB csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

TOVÁBB OLVASOM »
energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány kisokos

Energetikai Tanúsítvány Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energiahatékonyságát mérő dokumentumok, amelyek szerepe az ingatlanpiacon egyre nagyobb jelentőséggel bír. 2023. novemberétől új jogszabály lépett életbe, amely

TOVÁBB OLVASOM »
airbnb
airbnb

No Airbnb döntés Terézvárosban

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Csalásra figyelmeztet az MNB

Valótlan hirdetéseket tettek közzé bűnözők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról – közölte az MNB pénteken az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kgfb

Több ezer kgfb roller szerződés

A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre július 16-án bevezetett kgfb óta összesen 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél augusztus közepéig, ezeknek az átlagos éves

TOVÁBB OLVASOM »

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

Zöldlakáshitel

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -