HÍREK

Előrejelzést közölt a hitelminősítő

Az energiaválság miatt jelentősen romlottak a kelet-közép-európai országok makrogazdasági kilátásai, ezért frissítette előrejelzését a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az idén még erős lehet, 2023-ban viszont csak jelképes növekedésre lesz képes, ami viszont ennél is rosszabb hír, hogy a költségvetési hiánycélt nem fogja tudni tartani a kormány még 2024-ben sem.

Június után a héten frissítette a kelet-közép-európai országokra vonatkozó prognózisát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szakértői szerint a régióban Szlovákia és Csehország a legérzékenyebb az orosz földgázszállítások teljes leállítására, ami már az alapforgatókönyvük a követkető hónapokra.

Magyarország esetében az idei növekedési előrejelzés még javult is 3,9%-ról 5,1%-ra, de ez elsősorban az erős első félévnek köszönhető. 2023-ra viszont a korábbi 3,2% helyett már csak 0,9%-os gazdasági növekedéssel számolnak.

Az inflációra vonatkozóan az összes régiós országra emelte a prognózist a Fitch annak ellenére is, hogy a kormányok igyekeznek lassítani az energiaárak begyűrűző hatásait. A 13,1%-os medián inflációs ráta a kilencvenes évek vége óta a legmagasabb lehet 2022-ben a régióban.

Magyar szempontból érdekes, hogy a közvetlen versenytársakkal ellentétben nálunk még emelkedhet is az éves átlagos infláció 2023-ban, az idei 15% után 15,5% lehet. Ebben szerepe lehet az árstopok eltörlésének, illetve a forint gyengülésének is, ami szintén felfelé mutató kockázatot jelent.

Az előrejelzések nem csak azért kulcsfontosságúak, mert a magyar gazdaság romló makrokilátásaira utalnak, hanem azért is érdemes rájuk figyelni, mert most ezek tekinthetők a Fitch alapforgatókönyvének. Ha pedig még ezekhez képest is jelentős romlást látunk, az akár a hitelminősítői besorolásunkra is hatással lehet 2023-ban.

Ebből a szempontból kiemelten fontos lehet a költségvetés egyenlege és a GDP-növekedés, hiszen azon befolyásolják az adósságráta alakulását, ami talán a leginkább figyelt mutató az adósbesorolás szempontjából. Ha a deficit vagy az adósságráta csökkenése veszélybe kerül, azt valószínűleg negatívan értékelné a Fitch a besorolás szempontjából. A cég egyébként idén júliusban publikálta idei második (és egyben utolsó) felülvizsgálatát, melynek során érvényben hagyta a BBB osztályzatunkat stabil stabil kilátás mellett. A cég ugyanakkor a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az uniós források elmaradása kedvezőtlen lenne a magyar besorolás szempontjából, így valószínűleg a jövő év elejére várható újabb felülvizsgálat alkalmával kulcskérdés lesz, sikerül-e az év végéig megegyezni az Európai Bizottsággal.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu  Főoldal | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Városok #legélhetőbb #lakás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

infláció csökkentése

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

négyzetméterár
MBH Bank

MBH: Fundamenta többségi tulajdonosa

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa. A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek

TOVÁBB OLVASOM »
lakás
albérlet

Állami lakbértámogatási programok

Tisztíthatják az albérletpiacot az állami lakbértámogatási programok. A tavasszal induló állami lakbértámogatási programok hozzájárulhatnak az albérletpiac tisztulásához – tájékoztatta az MTI-t szerdán Balogh László, az

TOVÁBB OLVASOM »
Húsvét
turizmus

Húsvét népszerű üdülési időszak

Szallas.hu: több napos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy három éjszakás üdülést tervez

TOVÁBB OLVASOM »