HÍREK

Amikortól minden megváltozhat

Lehetett számítani arra, hogy az emelkedő lakáshitelkamatok, valamint a rendkívül kedvező kamatozással bíró zöld otthon program miatt a támogatott hitelek szerepe felértékelődik, arra viszont kevesen számítottak, hogy a háztartások által felvett kölcsönök 43 százaléka valamilyen támogatott formában kerül a családokhoz 2022. első félévében. Ha a következő hetekben valóban megszületik a kormányzati zöld hitel konstrukció, a támogatott hitelek térnyerése tovább folytatódhat.

 Továbbra is változatosan alakul a lakáshitelek piaca az idei év hatodik hónapjában a lakáshitelek szerződéses összege meghaladta 128 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbitól 6, a májusi folyósítási értéktől 16 százalékkal marad el. A csökkenés részben a zöld hitelek kifutásával magyarázható. Ennek köszönhetően a támogatott lakáshitelek részaránya is csökkent, mégpedig a májusi 48 százalékról 35 százalékra.

 Az arányokat ennyire megborító félév okai is könnyen összerakhatóak. Az infláció felpörgése magasabb kamatkörnyezetet hozott a múlt év közepe óta, így a támogatott hitelek az arra jogosultak szemében sokkal vonzóbbak lettek. Ehhez jött hozzá, hogy tavaly ősszel megjelent a magyar hiteltörténelem egyik legkedvezőbb konstrukciója, a zöld hitel, amelyet energiatakarékos lakóingatlan építésére, vásárlására lehet fordítani.

 Az idei első félévben így több mint 775 milliárd forintra rúgott a lakáshitel-szerződések összértéke, ami egyébként 30 százalékos éves növekedésnek felel meg.

 Idén januártól június végéig a bankokon keresztül a lakásvásárlóknak és -építőknek juttatott 335 milliárdnyi támogatott hitelforint azt jelentette, hogy a kifizetett támogatott kölcsönök összege az idei első félévben megtriplázódott. Ugyanígy háromszoros teljesítményt jelez a támogatott kölcsönök teljes kihelyezéseken belüli részaránya: a 335 milliárd forintos összeg a teljes lakáshitel-folyósítás 43 százalékát tette ki. 2017 júliusa és 2021. decembere között a támogatott hitelek részaránya 14 százalék volt.

Az MNB Zöldhitel konstrukciójának kifutásával a támogatott kölcsönök részaránya bizonyosan visszaesik majd, azonban a hitelkamatok drágulásának köszönhetően a kereslet a piaci hitelek iránt csökkenni fog. Azok akik pedig valamilyen módon jogosultak valamilyen támogatott konstrukció – pl. csok – igénybevételére, egész bizonyosan vállalják az igényléssel járó extra adminisztratív terheket. A támogatott konstrukciók igénybevételével ugyanis csökkenthetik a teljes adósság kamat-, és így törlesztési terheit.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB  #otthonprogram #kamatkörnyezet  #zöldhitel #szakértőitámogatás

Forrás: index.hu, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

MNB
alapkamat

MNB csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

TOVÁBB OLVASOM »
energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány kisokos

Energetikai Tanúsítvány Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energiahatékonyságát mérő dokumentumok, amelyek szerepe az ingatlanpiacon egyre nagyobb jelentőséggel bír. 2023. novemberétől új jogszabály lépett életbe, amely

TOVÁBB OLVASOM »
airbnb
airbnb

No Airbnb döntés Terézvárosban

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Csalásra figyelmeztet az MNB

Valótlan hirdetéseket tettek közzé bűnözők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról – közölte az MNB pénteken az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kgfb

Több ezer kgfb roller szerződés

A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre július 16-án bevezetett kgfb óta összesen 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél augusztus közepéig, ezeknek az átlagos éves

TOVÁBB OLVASOM »

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

Zöldlakáshitel

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -