HÍREK

Amikortól minden megváltozhat

Lehetett számítani arra, hogy az emelkedő lakáshitelkamatok, valamint a rendkívül kedvező kamatozással bíró zöld otthon program miatt a támogatott hitelek szerepe felértékelődik, arra viszont kevesen számítottak, hogy a háztartások által felvett kölcsönök 43 százaléka valamilyen támogatott formában kerül a családokhoz 2022. első félévében. Ha a következő hetekben valóban megszületik a kormányzati zöld hitel konstrukció, a támogatott hitelek térnyerése tovább folytatódhat.

 Továbbra is változatosan alakul a lakáshitelek piaca az idei év hatodik hónapjában a lakáshitelek szerződéses összege meghaladta 128 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbitól 6, a májusi folyósítási értéktől 16 százalékkal marad el. A csökkenés részben a zöld hitelek kifutásával magyarázható. Ennek köszönhetően a támogatott lakáshitelek részaránya is csökkent, mégpedig a májusi 48 százalékról 35 százalékra.

 Az arányokat ennyire megborító félév okai is könnyen összerakhatóak. Az infláció felpörgése magasabb kamatkörnyezetet hozott a múlt év közepe óta, így a támogatott hitelek az arra jogosultak szemében sokkal vonzóbbak lettek. Ehhez jött hozzá, hogy tavaly ősszel megjelent a magyar hiteltörténelem egyik legkedvezőbb konstrukciója, a zöld hitel, amelyet energiatakarékos lakóingatlan építésére, vásárlására lehet fordítani.

 Az idei első félévben így több mint 775 milliárd forintra rúgott a lakáshitel-szerződések összértéke, ami egyébként 30 százalékos éves növekedésnek felel meg.

 Idén januártól június végéig a bankokon keresztül a lakásvásárlóknak és -építőknek juttatott 335 milliárdnyi támogatott hitelforint azt jelentette, hogy a kifizetett támogatott kölcsönök összege az idei első félévben megtriplázódott. Ugyanígy háromszoros teljesítményt jelez a támogatott kölcsönök teljes kihelyezéseken belüli részaránya: a 335 milliárd forintos összeg a teljes lakáshitel-folyósítás 43 százalékát tette ki. 2017 júliusa és 2021. decembere között a támogatott hitelek részaránya 14 százalék volt.

Az MNB Zöldhitel konstrukciójának kifutásával a támogatott kölcsönök részaránya bizonyosan visszaesik majd, azonban a hitelkamatok drágulásának köszönhetően a kereslet a piaci hitelek iránt csökkenni fog. Azok akik pedig valamilyen módon jogosultak valamilyen támogatott konstrukció – pl. csok – igénybevételére, egész bizonyosan vállalják az igényléssel járó extra adminisztratív terheket. A támogatott konstrukciók igénybevételével ugyanis csökkenthetik a teljes adósság kamat-, és így törlesztési terheit.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB  #otthonprogram #kamatkörnyezet  #zöldhitel #szakértőitámogatás

Forrás: index.hu, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »
SZÉP kártya
SZÉP-kártya

Alvó pénz a SZÉP-kártyákon

NGM: 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál.

TOVÁBB OLVASOM »