HÍREK

A csok és a további támogatások változása

A megváltozott  csok és további lakástámogatások részletei

A lakástámogatások, köztük a csok plusz idei változásaira, azok részleteire hívja fel a figyelmet az első igénylések alapján a Credipass hitelközvetítő pénteki közleményében.

Az állami lakástámogatásoktól függetlenül idén már lehetőség van az eddigi 20 százalék helyett 10 százalékos önerővel lakást vásárolni. Erre családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül bárki jogosult lehet. Annyi a feltétel, hogy 41 év alattinak szükséges lennünk hozzá és korábban nem lehetett 50%-ot elérő tulajdoni hányadunk semmilyen ingatlanban.

Az első lakástulajdon-szerzés ténye a 10 százalékos önerő miatt fontos feltétel, nem a csok plusz igénylés miatt. Az első közös lakásszerzés viszont a csok pluszt igénylők esetében a vételár felső határát határozza meg, de nincs hatással az önerő mértékére.

A két kedvezményt együtt is alkalmazhatják azok a fiatalok, akik első lakásszerzők és egyben első közös lakástulajdonosok is lesznek. Azok az első közös otthonteremtők vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió forint önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak – ismertette a Credipass.

Az ingatlannal kapcsolatos kritériumok közül hármat emeltek ki. A csok plusz és falusi csok igénylésekor a minimális alapterület meghatározásánál figyelembe kell venni a már meglévő gyermekeket is. Az új rendelet különbséget tesz a lakás, illetve az egylakásos lakóépület, ház fogalma között. Valamint új szabályozás lépett életbe az alapterületeknél is, mind a használt, mind az új ingatlanok esetében.

Ha az ügyfél korábban már igényelt csokot és ehhez kapcsolódó kamattámogatott hitelt, és a hitel még fennáll, akkor először a kamattámogatott hitelt kell végtörleszteni, ezután lehet az új csok pluszt igényelni. Ha vállalt gyermekre igényelték az otthonteremtési kedvezményt, és a vállalás nem, vagy csak részben teljesült, akkor a meg nem született gyermekre járó csok összegét büntetéssel növelten kell visszafizetni.

A csok plusz mindig új gyermek vállalásával jár, így ennek a feltételnek mindenképpen teljesülnie kell az új igénylés után.

Fontos szigorítás a legalább 2éves TB jogviszony elvárása

A csok plusz esetén az idén életbe lépett a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó elvárás. Ez jelentős szigorítás a korábbi féléves időtartamhoz képest. A babaváró hitel esetében pedig az egyik félnek minimum 3 éves, megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A csok plusz és a falusi csok kombinálása esetén a részletszabályok összehangolása az év eleji tapasztalatok alapján még várat magára. Annyi azonban már most biztosnak mondható, hogy a termék nem lesz minden banknál elérhető – írta közleményében a Credipass.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#csok #plusz #falusi #lakásvásárlás #babaváró_hitel #támogatás

csok

Forrás: MTI

program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »