HÍREK

Intezív az érdeklődés a csok plusz iránt

Hornung Ágnes: intenzív az érdeklődés a január 1-től igényelhető csok plusz iránt

    Intenzív az érdeklődés a kormány által január 1-től bevezetett csok plusz otthonteremtési támogatás iránt. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes mondta szerdán az M1 hírcsatorna műsorában.

A kormány olyan otthonteremtési koncepciót akart létrehozni, amely a vágyott gyermekek megszületését ösztönzi és érdemi segítséget nyújt a családoknak.

Ha egy párnak már van gyermeke, de további gyermekeket vállal, akkor igénybe tudja venni a támogatást – mondta. Kiemelte, hogy az édesanya 41 éves koráig vehetik igénye a csok pluszt, január 1-től azonban kétéves átmeneti időszak lépett életbe.

Ebben a két évben bármilyen életkorban igényelhető a támogatás a pároknak, ha az édesanya igazolja a 12 hetes várandóságot – hangsúlyozta az államtitkár.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok plusz három százalékos, államilag támogatott kamattal és tíz százalékos önerővel vehető igénybe. Az összeg a gyermekek számától függően 15 millió, 30, illetve 50 millió forint. Hozzátette, hogy a bankok és más piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a módosítások eredményeként a csok plusz érdemi segítséget tud nyújtani az otthonteremtéshez. A csok plusz konstrukcióval a gyermeket vállaló családok a városokban is tudnak ingatlant vásárolni – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a csok plusz kamata 5-6 százalékkal alacsonyabb az áltlagos hitelkamatok szintjénél.

A változások között említette azt is, hogy a csok plusz az ország teljes területén, valamennyi településen igénybe vehető. Akár az 5000 fő alatti településeken is. Elmondta azt is, hogy kombinálható akár a falusi csokkal is, amelynek összege szintén nőtt január 1-től.

Változott a Babaváró hitelprogram is

Januártól változott a Babaváró program is, amely „sikertermék”; az elmúlt években több mint 230 ezer pár igényelte. A Babaváró olyan hitel, amely a gyermekek megszületésével fokozatosan támogatássá változik, az összeget a párok szabadon felhasználhatják. Az adatok szerint a Babavárót is zömmel otthonteremtésre fordítják a családok.

Ezt a támogatási formát 30 év alatti párok igényelhetik, de most életbe lépett egy átmeneti időszak, amelynek keretében a 41 év alatti édesanyák is igényelhetik igazolt várandóság esetén – emelte ki.

Elmondta, az idei évben folytatódik a családtámogatások „finomhangolása”, a prioritás az otthonteremtés, az anyagi biztonság, valamint a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése. Számtalan javaslat megfogalmazódott, többek között a három gyermekes anyák szja-mentességének bevezetése, amelyről folyamatos tárgyalások zajlanak.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában az államtitkár elmondta, hogy kik és hogyan igényelhetik a csok pluszt, illetve a falusi csokot. A csok plusz igényelhető, ha a családnak már van gyermeke és ahhoz vállal további gyermeket. És igényelhető akkor is, ha a családnak még nincs gyermeke, de „előre vállal” egy, kettő vagy három gyermeket – mondta.

Ezek a támogatások összeköthetők a falusi csokkal

Hozzátette, hogy a támogatás összekapcsolható a falusi csokkal is. Ha egy családnak van két gyermeke, és 5000 fő alatti településre költözik, akkor igényelheti a falusi csokot. Majd, ha születik még egy gyermek, akkor már a csok plusz is igénybe vehető – ismertette. A két támogatással 65 millió forintot is igényelhet egy család – jegyezte meg.

A kamat maximum 3 százalék a csok plusz esetében, a tőke összege pedig folyamatosan csökken a gyermekek megszületésével. A második gyermek megszületésétől gyermekenként 10-10 millió forinttal csökken a tőke összege – emelte ki.

Hornung Ágnes közölte, hogy a csok plusz igényléséről az első adatok a hónap végén várhatók. Érdemi információk pedig fél év múlva lesznek.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#csok #plusz #falusi #lakásvásárlás #bővítés #korszerűsítés #támogatás

csok

Forrás: MTI

csok

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »