HÍREK

Nőtt a falusi CSOK összege

A falusi CSOK program települései lehetnek az idei év nagy nyertesei

Azok a települések lehetnek az idei év nagy nyertesei, ahol elérhető a falusi CSOK. Ez a lakástámogatás teljes illetékmentességet és az eddiginél magasabb támogatási összegeket jelent az otthonteremtést tervező családoknak. A Duna House szerdán közölte az MTI-vel.

A falusi CSOK igénylésénél akár 15 millió forint támogatási összeghez is hozzá lehet jutni a meglévő és vállalt gyermekek számától függően. A támogatást januártól lehet igénybe venni, új lakóház vagy használt lakás vásárlásához. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél vagy bővítésénél is igényelhető a falusi CSOK, ekkor 600 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg.

Ráadásul a falusi CSOK-os ingatlanoknál megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Arra is kitértek, hogy használt lakóingatlan választásakor, amennyiben a vásárlással egybekötött korszerűsítésre is szükség van, gyerekszámtól függően az alábbiakra változott 2024-től:

  • egy gyermek után felvehető összeg 1 millió forintra
  • két gyermek után 4 millió forintra
  • három vagy több gyermek után 15 millió forintra

Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig:

  • egy gyermek után 600 ezer forintra
  • két gyermek után 2 millió forintra
  • három gyermek után 7,5 millió forintra.

Az új, egylakásos lakóháznál megmaradtak az előző évi támogatási összegek. 600 ezer forint, 2,6 és 10 millió forintos segítséget kaphat a család a vállat gyermek számától függően.

A közlemény idézte a cégcsoporthoz tartozó Credipass hitelközvetítő magyarországi vezetőjét, Fülöp Krisztiánt. Megjegyezte, a falusi CSOK-nál a gyermekvállalás teljesítésére az alábbi évek állnak rendelkezésre – függetlenül a felvett támogatási összegtől:

  • egy gyermek vállalásánál 4 év
  • két gyermek vállalásánál 8 év
  • három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre.

Fontos szigorítás a TB jogviszony elvárás

Azonban életbe lépett egy fontos szigorítás is: idén januártól legalább 2 éves tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőknek. Függetlenül a vállalt gyerekek és az igényelt támogatás összegétől – ismertette a közleményben a Credipass magyarországi vezetője.

Akik még a 2023-as szabályok szerint igényeltek falusi CSOK-ot, ám januárig nem bírálták el a kérelmüket, azok kérhetik, hogy rájuk is a 2024-es feltételek legyenek érvényesek. Így magasabb támogatási összegekhez juthatnak. Fontos tudni, hogy nem minden bank vesz részt a falusi CSOK támogatás folyósításában. Ez mellett az első lakásszerzésre vonatkozó 10 százalékos önerő elvárás sem kötelező minden bank számára – olvasható a Duna House közleményében.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#CSOK #falusi #lakásvásárlás #bővítés #korszerűsítés #támogatás

CSOK

Forrás: MTI

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »