HÍREK

MBH: jelentős a hozam az ingatlanokon

MBH Jelzálogbank: jelentős hozammal számolhatnak az ingatlanba fektetők

Jelentős hozammal számolhatnak az ingatlanba fektetők. A befektetési célú ingatlanvásárlásoknál mind a bérleti díjból, mind pedig az eladáskor szerzett nyereségen nőtt a hozam mértéke az elmúlt években. Ez derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank által végzett ingatlanpiaci elemzéséből.

A keddi elemzés szerint az ingatlanárak 46%-kal emelkedtek 2020 és 2023 első negyedéve között, ami 14%-os éves hozamot jelentett. Bár az elmúlt évben a növekedés üteme lassult, az éves bérleti díj változás így nagyjából 12,5%-os volt Budapesten és országosan. A 2020 decemberi mélyponthoz képest viszont 2023 augusztusában a bérleti díjak már több mint 50%-kal alakultak magasabban.

A befektetési célú ingatlanvásárlásokra számolt hozam két elemből áll: egyrészt a bérleti díjból, másrészt a lakásárak növekedéséből realizált nyereségből. 2023 első negyedévéig 15%-os évesített hozamot biztosíthatott a lakásvásárlás, 10 éves időtávon pedig évente szintén 14%-ot.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója a közleményben kifejtette: a befektetési célú ingatlanvásárlás hosszú távon is jövedelmezőnek bizonyulhat. A lakásárak elmúlt 20 évét vizsgálva az évesített hozam 7%-on alakult.

Az MBH számításai szerint a fővárosi használt lakáspiacon, 3,4-5,8% közötti hozamokra lehet számítani. A legmagasabb az elérhető nyereség a fővárosi belvárosban, ahol 5% és 5,8%-os hozam volt mérhető. Vidéken 3,1% és 6,6% között mozgott a számított tőkearányos nyereség. Az új lakásoknál ugyanakkor jóval szerényebb hozamok voltak jellemzőek, a nagyobb és magasabb kamatozású hitelfelvétel miatt. A fővárosi új lakásoknál 1,7-3,4%- közötti hozamszint volt mérhető. Ez több százalékpontos csökkenést jelentett a 2021-es nyereségekhez képest.

Hozzátette: ha a befektetési célú lakásvásárlás a mostani magas kamatkörnyezettel szemben saját erőből történik, akkor az előbbieknél jóval magasabb tőkearányos nyereséget eredményezhet. Használt lakások esetén Budapesten 5,7-7%, új lakások esetén pedig 4,7-5,7% közötti hozamokat számoltak a vizsgált helyszíneken – mondta a vezérigazgató.

Élénkülhet a lakáshitelpiac

Idén élénkülhet a lakáshitelpiac, az MBH Bank elemzői mintegy 940 milliárd forint értékű új jelzáloghitel-volument várnak. Az átlagos kamatszint a jelenlegi 7-8%-os szintről 6-7%-os tartományba süllyedhet. Különösen a 6% alatti kamatok elérése esetén azonban jelentős változás várható a piacon. Ebben a tekintetben a 2024-es év a jelzáloghitelezés fellendülésének kezdő éve lehet – írták.

A csok plusz hitel 2024. januári bevezetése is lendületet adhat az új kihelyezéseknek. Várhatóan a piac harmadát jelentő 300 milliárd forint realizálódhat ebben a hitelkörben. A konstrukció bevezetése keresleti oldalon új ügyfélszegmensek megjelenését eredményezheti. Az elemzők 12 ezres nagyságrendűre becsülik az idei évben várható szerződések számát. Emellett az állami támogatású otthonfelújítási program várható elindulása, illetve a lakáshitel igénybevételi feltételek javulása szintén élénkítheti a piacot.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#MBH #Jelzálogbank #ingatlanpiac #befektetés #hozam

MBH

Forrás: MTI

vendégéjszakák

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »