HÍREK

Budapest: az adásvételek 6%-a új ingatlané

Budapest: az idén aláírt adásvételi szerződések 6 százaléka szólt új ingatlanra

Az idén aláírt adásvételi szerződések mindössze 6 százalékával vásároltak új ingatlant a fővárosban. A tranzakciók 53 százalékát az 1873-ban létrejött egységes Budapest fennállásának első száz évében épített épületek lakásai tették ki – közölte a Duna House szerdán az MTI-vel, a főváros fennállásának 150. évfordulójára, saját adatai alapján készített elemzésében.

A legnépszerűbb városrészek

Új ingatlanokat az ingatlanközvetítőnél zömében Újbuda, a XIII. kerület, valamint a kedvezményes négyzetméterárakat kínáló, XVIII. kerület projektjei közül választottak. Utóbbinál átlagosan 775 ezer forintos négyzetméteráron is tudtak vásárolni.

Visszafelé haladva az időben, a 2023-ban kötött adásvételek 13 százalékát fedik le a 2000 után épült ingatlanok Budapest esetében. Közülük a legtöbb lakást a XIII. kerületben értékesítették, átlagosan 1,2 millió forintos négyzetméteráron.

Az 1973 után épült ingatlanok 27 százalékban szerepeltek az eladások között, a legtöbb ilyen korú ingatlan a XVIII. kerületben kelt el, átlagosan 546 ezer forintos áron négyzetméterenként.

A főként régi bérházak lakásai közül a befektetők által is kedvelt Erzsébetvárosban és Terézvárosban talált tulajdonosra. A legtöbb, a VII. kerületben 885 ezer forintos, a VI. kerületben 1 millió forint feletti átlagos négyzetméteráron. A harmadik legtöbb ilyen korú ingatlan a XIII. kerületben cserélt gazdát, amelyekért 891 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vásárlók.

A legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel történt, 1818-ban kezdték építeni, a volt Tigris Szálló Pest egyik legelegánsabb szállójaként működött, amelyet később bérházzá alakították.

Az idei év másik különlegessége az ingatlanpiaci kínálatban a magyar Disney kastély, az 1896-ban épült László-villa volt, amit szintén értékesítettek.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a gazdasági helyzet és a hitelezési nehézségek miatt a vásárlók döntéseit az idén egyre inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek irányítják, így a további áremelkedés miatt jelentősen csökkent az újépítésű projektek lakásai iránti érdeklődés.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#Budapest #ingatlan #új #adásvétel

Budapest

Forrás: MTI

építőipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program egyeztetések

Fábián Gergely: tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések otthonfelújítási program kapcsán Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány

TOVÁBB OLVASOM »
program
turizmus

Turisztikai támogatási program indul

Nagy Márton: turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul. A komplex, három pillérből álló

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »