HÍREK

Erste szerint nőttek a megtakarítások

Erste: nőttek a háztartások megtakarításai idén

Idén átlagosan 40 616 forintot, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet tettek félre havonta azok a magyarok, akik tudtak megtakarítani; a legtöbben váratlan helyzetekre vagy pénzügyi tartaléknak spórolnak, de sokan tesznek félre valamilyen nagyobb értékű vásárlásra, például lakásra vagy autóra – derül ki az IMAS Internationalnak az Erste-csoport számára készült reprezentatív kutatásából, amelyet a 15 évesnél idősebb, bankkapcsolattal rendelkező lakosság körében végzett és eredményeit szerdán juttatta el az MTI-nek.

A válaszadók több mint 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van megtakarítása. Csökkent azok aránya, akik azt mondták, hogy semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek.
A magyar háztartások 52 százaléka úgy érzi, romlott az anyagi helyzete az utóbbi 2-3 évben. Egy évvel korábban ez az arány még 44 százalék volt. Míg 2019-ben a magyarok 70 százalék tartotta fontosnak, hogy félretegyen. 2023-ban arányuk 82 százalékra nőtt.
Harmati László, az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben kifejtette: „minél többféle formában tartjuk a pénzünket, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül megőrizni vagy növelni vagyonunk értékét”.
A megtakarító 55 százaléka minden hónapban ugyanannyit tesz félre. Míg 45 százalék annyit, ami a hónap vagy az év végén marad.

  • A legtöbben váratlan helyzetekre (55 százalék),
  • illetve pénzügyi tartaléknak (53 százalék) tesznek félre,
  • de sokan gyűjtenek egy nagyobb kiadásra, lakás vagy autó vásárlására (38 százalék).
  • Negyedik helyen az időskori öngondoskodás áll (33 százalék),
  • míg nyaralásra 15 százalék,
  • drágább elektronikai eszközre 14 százalék, oktatásra, képzésre pedig 12 százalék gyűjt.

A magyar megtakarítók még mindig a hagyományos eszközökre esküsznek, állapította meg a felmérés. Így elsősorban valamilyen biztosításban (25 százalék), illetve megtakarítási számlákon tesznek félre (24 százalék). Sokan tartják a spórolt pénzüket folyószámlán (35 százalék) és készpénzben is (30 százalék). Négy éve, 2019-ben még csak 22 százalék tartotta a „párnacihában” a félretett összeget vagy egy részét. A válaszadók 15 százalékának van nyugdíjpénztári megtakarítása, míg négy éve 7 százaléknak volt csupán. Az értékpapír-befektetések aránya a 2019-ben regisztrált 8 százalékról 13 százalékra nőtt, miközben az ingatlanbefektetések aránya 15 százalékról 11 százalékra csökkent a felmérés szerint.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

erste

#erste #erstebank #erste_bank #bank #megtakarítás #lakosság

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. október 25., szerda 10:04

turizmus

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

MNB
alapkamat

MNB csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

TOVÁBB OLVASOM »
energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány kisokos

Energetikai Tanúsítvány Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energiahatékonyságát mérő dokumentumok, amelyek szerepe az ingatlanpiacon egyre nagyobb jelentőséggel bír. 2023. novemberétől új jogszabály lépett életbe, amely

TOVÁBB OLVASOM »
airbnb
airbnb

No Airbnb döntés Terézvárosban

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Csalásra figyelmeztet az MNB

Valótlan hirdetéseket tettek közzé bűnözők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról – közölte az MNB pénteken az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kgfb

Több ezer kgfb roller szerződés

A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre július 16-án bevezetett kgfb óta összesen 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél augusztus közepéig, ezeknek az átlagos éves

TOVÁBB OLVASOM »

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!

Zöldlakáshitel

- HITELTIPPEK, SEGÍTSÉG MINDENKINEK -