HÍREK

Energiahatékony lakásépítések támogatása

Várhatóan a kormány egy hónapon belül dönt arról, megmarad-e az otthonfelújítási támogatás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy nem kívánnak spórolni rajta. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) összeszedte, eddig mit lehet tudni az otthonteremtési program jövő évi támogatásairól. A TLE szerint az energia hatékony lakásépítések és korszerűsítések támogatása létfontosságú Magyarországnak.

További két évre biztosan meghosszabbította a kormány az 5 százalékos újlakásáfát, 2023 végéig a babaváró hitelt, és marad az otthonteremtési támogatás is. A jelenlegi szabályok szerint az év végén lejár a lakásfelújítási támogatás és kölcsön, valamint a korábban fél év haladékot kapó falusi CSOK.

LAKÁSÁFA

Az új lakások adásvételére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa tovább marad 2024.12.31-ig. Eszerint a következő két évben is kedvezményes áfával értékesíthetők azok a nem rozsdaövezeti besorolású területen lévő, új építésű

  • többlakásos lakóingatlanokban kialakított vagy kialakítandó lakások, amelyeknek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150m2-t, valamit
  • azok az egylakásos lakóingatlanok, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300m2-t.

Az még nem világos, hogy a 2026-os kivitelezési határidő módosul-e.

CSOK

A családok otthonteremtési kedvezménye – mind új lakás építésére, mind új vagy használt lakás vásárlására, mind használt lakás bővítésére – továbbra is elérhető lesz. Ennek a támogatásnak nincsen kijelölt határideje. Szabálymódosításról sincs információja a TLE-nek.

A falusi CSOK, valamit a hozzá kapcsolódó hitel a féléves hosszabbítás után ez év végéig van érvényben. Egyelőre nem tudni, meghosszabbítja-e a Kormány a kistelepüléseken és tanyákon használt vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére igénybe vehető támogatást.

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

Az otthonfelújítási támogatást 2021. január 1-jétől lehet igényelni. Az otthonfelújítási támogatás mellé 2021.02.01-től otthonfelújítási kölcsön is kérhető. Ennek lehetősége a jelenlegi szabályok szerint ez év végén lejár.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése szerint hamarosan kiderül, meghosszabbítják-e ezt a lehetőséget. A program keretében a legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét fizeti az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Ehhez 6 millió forint támogatott hitel igényelhető.

MNB ZÖLD HITEL

Jelenleg egyetlen hazai banknál sem érhető el a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású lakáshitele az új érdeklődők számára, a hitelbefogadások szünetelnek. Az MNB energia hatékony lakásokra kiírt Zöld Otthon Programjának tavasszal 300 milliárd forintra megemelt kerete májusra kimerült.

A jegybank időközben szigorított az eredeti feltételeken: a megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafelhasználásának felső korlátja a korábbi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökkent.

A program fél éve alatt több ezer energia hatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, ezzel támogathatva a zöldingatlan-kínálat bővülését. A program folytatására nagy igény lenne, több szervezet azt is javasolta, hogy terjesszék ki energetikai korszerűsítésekre is.

Ami a többi támogatást illeti, 2023 végéig biztosan lehet igényelni a babaváró kölcsönt, és elérhető lesz jövőre is az otthonteremtési támogatás, a családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye és a diplomás gyermekgondozási díj is.

A lakásépítések alakulását alapvetően befolyásoló áfatámogatás fennmaradása még legalább hat évig segíthet fenntartani és stabilizálni az újlakás-kínálatot Magyarországon, ezáltal kiszámíthatóbbá tenni a lakáspiacot.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu  CSOK | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#lakásáfa #csok #otthonfelújítás #mnbzoldhitel #szakértőitámogatás

Forrás: Index, www.zoldhitel.hu

 

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

babaváró
Egyéb kategória

Babaváró határidő hosszabbítás

Hankó Balázs: idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt   Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »