HÍREK

MBH Bank: élénkülhet a lakáspiac

MBH Jelzálogbank: élénkülhet az idén a lakáspiac

Élénkülhet az idén a magyar lakáspiac. Az MBH Index azt mutatja, hogy országos szinten 4-8 százalékos áremelkedés várható 2024-ben a lakóingatlanok piacán. A javuló gazdasági kilátások, a mérséklődő kamatszintek hatására.

 2024-ben a kamatszintek csökkenésével a hitelezési piac is aktívabb lehet, az igénybe vehető állami támogatások is változást hozhatnak az idén. Az ingatlanpiaci kínálat is szélesebbé válhat a javuló kamatkörnyezet hatására, és a kedvezményes áfa jövőre várható kivezetése is serkentheti a bővülést.

Tavaly az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal kevesebb új építésű lakást adtak át Magyarországon. A csökkenés mértéke nagyobb volt a megyeszékhelyeken (37 százalék) és Budapesten (29 százalék). A kisebb városokban, községekben, ahol 8-9 százalék közötti volt a visszaesés.

Az idén az eddig bejelentett és értékesítés alatt álló projektek adatai alapján hozzávetőleg 6200 társasházi lakást adhatnak át a fővárosban. Ebből valamivel több mint 2500 lakás még eladásra várt 2023 végén. 2025-re egyelőre kevesebb mint 2600, 2026-ra pedig 1500 ingatlant jelentettek be.

A vidéki piac tekintetében visszafogottabbak az építési tervek a korábban vártnál, és kevesebb társasházi lakás átadása várható az idén.

Kattintson a képre és máris indul az online kalkulátorunk!

Az elemzők részletezték, hogy az MNB 2023. decemberi inflációs jelentése alapján 2,5 és 3,5 százalék között lehet a gazdasági növekedés Magyarországon. Ennek fényében 2024-ben ismét növekedhet a lakosság reáljövedelme, aminek mértéke 2,8 és 3,7 százalék közötti lehet.

Pozitív fejlemények várhatók a lakáshitelkamatok tekintetében

Hiszen az idei év jelentősen alacsonyabb lakáshitel-kamatszintekkel kezdődött az önkéntes thm-plafonnak köszönhetően. Ezért idén a hitelezési piac aktívabb lehet, mint tavaly, a 6 százalékos kamatszintek már beindíthatják a hitelezést.

Az MBH közleményében kitértek arra is, hogy 2024. január 1-től a csok és a csok-hitel helyét a Csok Plusz hitelprogram vette át. Mely a további gyermeket vállaló házaspárok számára nyújt kedvezményes hiteligénylési lehetőséget.

A gyermeket tervező házaspárok számára a babaváró hitel is elérhető maradt. Melynek összege 10 helyett 11 millió forintra nőtt, ugyanakkor a feltételek szigorodtak.

A gyermekeseknek változatlanul lehetőségük nyílik a preferált kistelepüléseken a falusi csok igénybevételére. Amelynek támogatási összege 2024-től használt lakás vásárlására és bővítésére vagy korszerűsítésére igényelhető.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#lakáspiac #MBH #Csok_Plusz #kamat

MBH

Forrás: www.mti.hu

négyzetméterár

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program egyeztetések

Fábián Gergely: tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések otthonfelújítási program kapcsán Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány

TOVÁBB OLVASOM »
program
turizmus

Turisztikai támogatási program indul

Nagy Márton: turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul. A komplex, három pillérből álló

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »