HÍREK

Bővülhet az ingatlan- és hitelpiac

Bővülhet az ingatlan- és hitelpiac az idén egy elemzés szerint

Az ingatlan- és hitelpiacon az idén már enyhe bővülésre lehet számítani. A gazdasági helyzet javulása, illetve a kormányzati támogatások hatására az MBH Bank Monitor blogján szerdán megjelent elemzés szerint.

Az elemzésben kiemelték, hogy a csok plusz településtípustól,ingatlan korától függetlenül igényelhető. Akár a falusi csokkal, illetve a babaváró hitellel együtt is igénybe vehető. Emellett pozitív hatással jár a falusi csok támogatási összegeinek emelkedése, amely a kistelepüléseken fokozhatja a keresletet. A lakástámogatási rendszerhez idén várhatóan társul egy új, energetikai korszerűsítést célzó otthonfelújítási program. A csok plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget adhat majd a vásárlással egybekötött felújításra is.

Jelezték továbbá, hogy egy MNB-rendelet szerint idén január 1-jétől 20 százalék helyett 10 százalékos önerővel is felvehetnek lakáshitelt azok, akik a hitelkérelem benyújtásának napjáig nem töltötték be a 41. életévüket, és nincs 50 százaléknál nagyobb tulajdonrészük más ingatlanban.

Az új támogatási rendszerben az új, illetve a használt lakásokra vonatkozó támogatási feltételek megegyeznek. Ez a megfizethetőbb árú használt lakások felé vezetheti a vásárlókat, így továbbra is a használt lakások piaca maradhat a lakáshitelezés motorja.

A várható növekedés számokban

A tavalyi 90-100 ezer körüli tranzakciószám az elmúlt 10 évben a leggyengébb volt, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára.

A vásárlóréteg, amely a csok plusz hatására újra aktívvá válik, a tavalyihoz képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót valósíthat meg 2024-ben.A befektetők ingatlanpiaci aktivitása is emelkedhet a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok miatt. Ez tovább növelheti a tranzakciókat, elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Az alapkamat csökkentésével párhuzamosan a hitelkamatok további csökkenésére is számít az MBH, ami szintén felpörgetheti az ingatlanpiacot. A hitelpiacon 2024-re bővülés várható, de várhatóan még nem tér vissza a 2021-2022-ben látott volumen. Az új csok plusz program a korábbiaknál nagyobb összegű elérhető kamattámogatott hitel révén elmozdíthatja a mélypontról a hitelből vásárlók arányát.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#ingatlan #csok  #lakásvásárlás #támogatás #hitelpiac

ingatlan

Forrás: MTI

csok

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

otthonfelújítás
otthonfelújítás

Kormány dönt az otthonfelújítási programról

EM-NGM: következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről. A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszaka
turizmus

A vendégéjszakák száma csökkent

A vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 1,2

TOVÁBB OLVASOM »
külföldi
Ingatlanpiac

Külföldi ingatlanvásárlók

Az utóbbi fél évben az ingatlanvásárlók mindössze 2,5 százaléka volt külföldi. Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot. Az utóbbi fél évben a vevők mindössze

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
KSH

KSH: külkereskedelmi, turisztikai adatok

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a héten. Illetve az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »