HÍREK

Emelkedő ingatlanár: átlagosan 5-10%-kal

Jövőre átlagosan 5-10 százalékkal emelkedhet az ingatlanár

Jövőre 5-10 százalékkal nőhetnek az árak az ingatlanpiacon, miután várhatóan 20-30 százalékkal bővül az adásvételek száma. Az ingatlanár növekedés várakozásainak alapja a nagyobb befektetői aktivitás, az első lakásvásárlókat célzó támogatások és a kamatok csökkenésének hatása. A Duna House MTI-nek küldött szerdai előrejelzéséből ez derül ki.

Az ingatlanközvetítő cégcsoport jövő évi trendeket összefoglaló elemzésében kiemelte: idén 2013 után a leggyengébb évét zárhatja az ingatlanpiac. A tranzakciószám 90-100 ezerre csökkenhet, jövőre 110-130 ezerre nőhet. A bővülést erősítheti a jelenlegi széles ingatlankínálat, hiszen 60-70 százalékkal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak most a vevők.

Hangsúlyozták: a nagyvárosi ingatlanok mellett a jó elhelyezkedésű kistelepülések lehetnek az otthonkeresők és befektetők elsődleges célpontjai.

A másik fontos trend a piacon, hogy a csok plusz, a megemelt falusi csok és a babaváró támogatásoknak jelentik. Ezeknek köszönhetően az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok. A támogatások mellé kedvezőbb önerőszabályok párosulnak. A korábbi 20 százalék helyett 10 százalékra csökken az önerő aránya és az ingatlanvásárlás 80 millió forintos vételárig illetékmentes lesz – írták.

Növekedni fog a hitelezési aktivitás

Az emelkedő hitelkamatok miatt az idén jelentősen visszaesett az ingatlanhitelezés és a hitelből vásárlók aránya. Ez jövőre megváltozhat a csökkenő kamatpálya, az önkéntes kamatplafon és az összességében erősödő bizalom miatt.

A Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass várakozása szerint a jelzáloghitelek volumene 2024-ben 750-850 milliárd forintra emelkedhet. Idenre 600 milliárd forintos szintet várnak. Az önkéntes THM-plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatást fognak gyakorolni.

A Duna House várakozása szerint a csökkenő állampapírhozamok növelhetik a befektetői aktivitást az ingatlanpiacon. Elsősorban a budapesti belvárosi területeken és az egyetemi nagyvárosokban.

A befektetői érdeklődés fokozódása az ingatlanállományra is jó hatással lehet. Ők azok, akik a felújítandó ingatlanokat is szívesen vásárolják és korszerűsítés után újra hasznosítják, akár kiadás, akár eladás útján – írták.

Az előrejelzés szerint a nominális értelemben másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak. A Duna House átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számol.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#ingatlanár #áremelkedés #lakás #hitel #CSOK #befektetés

ingatlanár

Forrás: MTI

forgalom

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

négyzetméterár
Ingatlanpiac

Nőtt a házak négyzetméterára

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára. A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó

TOVÁBB OLVASOM »
vendégéjszakák
turizmus

A vendégéjszakák száma nőtt

A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30%-kal nőtt 2023 márciusához képest. 2024 márciusában a turisztikai szálláshelyeken(kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) a vendégéjszakák száma közel 2,8 millió

TOVÁBB OLVASOM »
program
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program egyeztetések

Fábián Gergely: tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések otthonfelújítási program kapcsán Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány

TOVÁBB OLVASOM »
program
turizmus

Turisztikai támogatási program indul

Nagy Márton: turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul. A komplex, három pillérből álló

TOVÁBB OLVASOM »