HÍREK

Budapest: 24%-kal kevesebb lakást adtak el

Budapest: idén 24%-kal kevesebb lakást adtak el

Idén az egy évvel korábbinál 24%-kal kevesebb lakást adtak el Budapest esetében. A fővárosban 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult. Ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek. A fentieket saját adatai alapján a Duna House kedden közölte az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a fővárosi szerződéskötések 29%-a befektetési céllal zárult. A vevők 17%-a nagyobb ingatlanba költözés miatt vásárolt, 16%-uk pedig első lakását szerezte meg.

2022 rapszodikus ingatlanpiaci hangulata után a bizonytalan gazdasági környezet és a megugró hitelkamatok idén még tovább enyhítették a vásárlási kedvet. A kereslet fokozatos csökkenése miatt az elmúlt évek keresleti piaca mind a teljes hazai, mind fővárosi viszonylatban kínálativá vált tavaly és ez 2023-ban sem változott.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét. Elmondta, alaposan átgondolt, megfontolt vevői döntésekkel, merész alkukkal, valamint a trendfordulóba apránként beletörődő eladói attitűddel csordogált idén az ingatlanpiac. Az otthonteremtési támogatások változásai a harmadik negyedévtől felpezsdítették az érdeklődést, ami novemberre már a tranzakciószámokban is látható nyomot hagyott. Ennek ellenére még így is 24%-kal kevesebb eladás zárult idén a fővárosban, mint 2022-ben.

A legdrágább és legolcsóbb kerület

A közvetítésükkel zárult tranzakciók alapján az ügyfelek a legnagyobb arányban a XIII. kerületben vásároltak maguknak otthont. 1MFt-ot meghaladó négyzetméterárat, átlagosan 54,7MFt-ot fordítottak a vevők ingatlanra, amelyek átlagosan 53 négyzetméter alapterületűek voltak.

Közölték, hogy a fővárosi rekorder XII. kerületben idén már 1,3MFt-os négyzetméteráron kínálták a használt lakásokat, házakat a vevőknek. Az otthonteremtés a legkedvezőbb négyzetméteráron, megközelítőleg 585eFt-ért a XX. kerületben, Pesterzsébeten oldható meg idén.

A legdrágábban gazdát cserélt ingatlanok

Ingatlanvásárlásra a legtekintélyesebb összeget, 440MFt-ot egy budai XII. kerületi, örökpanorámás, 170 négyzetméteres családi házra költött az új tulajdonosa. A pesti oldalon ennél 20MFt-tal kevesebbért, 420MFt-ért, de négyzetméterenként 1 millióval kedvezőbb áron kelt el egy 274 négyzetméteres Andrássy úti lakás. A legalacsonyabb vételárat, 5 MFt-ot egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres garzonért kért a tulajdonosa.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#Budapest #ingatlan #piac #adásvétel

Budapest

Forrás: MTI

kampány

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program egyeztetések

Fábián Gergely: tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések otthonfelújítási program kapcsán Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány

TOVÁBB OLVASOM »
program
turizmus

Turisztikai támogatási program indul

Nagy Márton: turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul. A komplex, három pillérből álló

TOVÁBB OLVASOM »
otthonfelújítás
otthonfelújítás

Otthonfelújítási program június 3-tól indul

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg. Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

TOVÁBB OLVASOM »