HÍREK

Család támogatás változásai

Partnerünk az OTP Bank segítségével az alábbiakban adunk tájékoztatást a család támogatás változásairól.

1. Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016 (II. 10.) Korm. Rendelet, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. Rendelet módosulásai 2023. május 13-tól

A változások az alábbi termékeket érintik: CSOK, falusi CSOK, adó-visszatérítési támogatás, és a hozzájuk kapcsolódó otthonteremtési kamattámogatás több gyermek esetén

a. A jövőben nem lesz szükség arra, hogy a hitelintézet átadja az ügyfélnek a támogatások igénybevételének feltételeit tartalmazó PM tájékoztatót.

b. Falusi CSOK, falusi ÁFA, és az ezekhez kapcsolódó támogatott hitelek esetén a korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három év helyett négy éven belül kell teljesíteni. Ha a korszerűsítési munka három éves határideje 2023. május 13-ig már lejárt, de a támogatás teljes visszafizetése még nem történt meg, akkor a támogatott személy egyetértése esetén ha biztosítható a lakás fogalmának való megfelelés, a még vissza nem fizetett támogatás vonatkozásában már a négy éves határidőt kell alkalmazni. Vagyis a negyedik év elteltéig nem kell visszafizettetni az ügyféllel.

c. A munkálatok befejezésére vonatkozó határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérhető a vállalt munkálatok, vagy a befejezési határidő módosítása miatt a költségvetés módosítása, ha a módosítást követően is biztosítható az új lakás / lakás fogalmának, valamint a hasznos alapterületnek való megfelelés. Ha a költségvetés csökkentése következtében a még fennmaradó bekerülési költség összege már nem éri el a megítélt kedvezményből, támogatásból a módosítás hatálybalépéséig még nem folyósított összeget, akkor a továbbiakban a kedvezmény, támogatás legfeljebb a még fennmaradó bekerülési költséggel megegyező összegben nyújtható. Ha a korábban vállalt, de nem teljesített munkálatokra nézve már folyósítottak kedvezményt, támogatást, akkor ezzel az összeggel csökkenteni kell a még igénybe vehető, de még nem folyósított kedvezmény, támogatás összegét, kivéve, ha a hátralévő munkálatok bekerülési költsége eléri vagy meghaladja a még nem folyósított kedvezmény, támogatás és a korábban vállalt, de nem teljesített építési munkálatokra eső, már folyósított kedvezmény, támogatás összegét. A költségvetés módosításával kapcsolatos új szabályok részletes értelmezéséről, külön hírlevélben fogunk értesíteni.

d. Azon gyermekek vonatkozásában, akik után a kedvezményt igénylik, közös szülői felügyelet rendezése esetén is kell nyilatkozni az erről és a lakóhely kijelöléséről döntő hatóság, bíróság megjelölésével, és a döntés időpontjával.

e. Ha az ügyfél családtámogatási ellátást igényel a kormányrendelet szerinti kifizetőhelyen, a gyermek adatainak bejelentésére, a lakcímét igazoló hatósági bizonyítvány, vagy halva születés esetén az ennek tényét igazoló dokumentum benyújtására 60 nap helyett 90 napon belül van lehetősége. A halva születést a halottvizsgálatról és a halottakról kapcsolatos eljárásról szóló 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet szerinti okirattal kell igazolni. Ha a fenti kötelezettségeknek a támogatott személy felszólítás ellenére sem tesz eleget, a hitelintézet köteles felszólítani őt a támogatási összeg, valamint annak Korm. rendelet szerinti kamatai 120 napon belül történő visszafizetésére.

f. Az eddigi szabályok szerint a kérelem benyújtása előtt örökléssel kiskorú gyermek is szerezhetett tulajdont a támogatással érintett ingatlanban. Az új szabályok szerint erre a támogatásnál figyelembe vett bármely gyermeknek lesz lehetősége, függetlenül attól, hogy kiskorú, vagy nagykorú.

g. A várandósság betöltött 12. hetét várandósgondozási könyv, vagy a kezelőorvos igazolása helyett a várandósgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak 12. hete betöltésének napjáról, a szülés várható időpontjáról és a magzatok számáról szóló igazolással kell igazolni.

h. Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha a gazdasági társaság többségi tulajdonával rendelkező vagy egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységet folytató igénylő a kedvezménnyel, támogatással érintett lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társasága – a részvénytársaság kivételével – vagy az egyéni vállalkozói tevékenysége székhelyeként a kedvezmény/támogatás folyósítását követően jelenti be, feltéve, ha a székhelybejelentés megtételét megelőzően teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik a hitelintézet felé arról, hogy nem vett igénybe de minimis állami támogatást, és a hitelező a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően módosítja a támogatási szerződést.

i. Házasság felbontása, érvénytelenné nyilvánítása esetén a tulajdoni részét elidegenítő felet akkor sem terheli visszafizetési kötelezettség, ha a közös szülői felügyelet esetén a gyermekek szülői felügyeletének rendezésére és lakóhelyének kijelölésére a lakás tulajdonjogát megszerző félnél kerül sor.

j. Ha az ügyfél újabb lakást akar vásárolni vagy építeni, lakáscsere és a lakás elidegenítése mellett kisajátítás esetén is lehetőség nyílik a támogatások visszafizetésének felfüggesztésére, a lakáscserére, lakás elidegenítésére vonatkozó szabályoknak megfelelően, de azzal az eltéréssel, hogy kisajátítás esetén az új lakás alapterülete és vételára nem kell, hogy meghaladja a korábbi lakásét.

k. Változik a preferált kistelepülések listája, Tömörkény is ilyennek minősül.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#család_támogatás #támogatás #CSOK #FalusiCSOk #bank #OTP

Forrás: Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) ; OTP Bank; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

család támogatás

lakás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

A lakásbiztosítási kampány gyorsul

A márciusi lakásbiztosítási kampány második hetében 27 százalékkal több szerződést kötöttek az egyik legnagyobb online biztosítási portálon, mint az elsőben A márciusi lakásbiztosítási kampány első

TOVÁBB OLVASOM »
lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »