HÍREK

Pesszimista árbevétel becslés

ÉVOSZ: idén az építőipari cégek 38,89 százaléka kalkulál árbevétel növekedésével

Az építőipari vállalkozások 55,56 százalékának nőtt az árbevétel mértéke tavaly az előző évihez képest, idén azonban árbevétel-növekedésre a cégeknek csupán 38,89 százaléka számít – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel.

A szakszövetség 400 cég megkérdezésével mérte fel, hogy tavaly milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek 2023-ra.

Az orosz-ukrán háború okozta nehézségek közepette 2022-ben a vállalkozások több mint felének nőtt az árbevétele az előző évihez képest, egyharmaduké csökkent, több mint 10 százaléké nem változott.

Az idén a vállalkozások több mint 38 százaléka számít árbevétel-növekedésre, 45 százalékuk kalkulál csökkenéssel. A felmérésben részt vevő cégek fele számít árbevétel-arányos jövedelmezőségének mérséklődésére, 17 százalékuk vár javulást.

A korábbi évektől eltérően a válaszadó cégek 77,8 százaléka a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként a megrendelések hiányát emelte ki. Ezt követte 66,7 százalékkal az infláció, 55,6 százalékkal pedig a szakemberhiány, amely korábban az első helyen szerepelt.

Közölték, 2023-ra vonatkozóan a megkérdezett vállalkozások mindössze 5,6 százaléka jelezte, hogy rendelésállománya meg fogja haladni a jelenlegi kapacitást, 38,9 százalékuk számít arra, hogy 80 százalék feletti lesz, egyharmaduk pedig arra, hogy 50-80 százalék között lesz az idei kapacitást lekötő megrendelésállománya.

A közlemény szerint 2022. december 31-én kintlévősége a válaszadók 83,3 százalékának volt. Ami a fél évvel ezelőtti felméréshez képest 19 százalékpontos növekedés. A kintlévőséggel rendelkező cégek 80 százaléka ítélte úgy, hogy a tartozások 90 százaléka peres út nélkül behajtható. A fél évvel korábbi adatokhoz képest ez romló tendenciát mutat, ami a lánctartozás várható növekedését vetíti előre.

A várakozások szerint 2023 első félévében leginkább

  • a személyi jellegű költségek,
  • az alvállalkozói díjtételek,
  • az építési törmelék elszállítása és lerakása,
  • és a fuvarozás drágulása lesz a legnagyobb mértékű.

Az építőanyagok átlagos árváltozása a várakozások szerint valamivel 10 százalék alatt marad. Viszont a cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton esetében 10 százalék feletti áremelkedéssel számolnak 2022 végéhez képest.

Ugyanakkor jelezték, hogy a tervezésnél 4,2 százalékos, a kivitelezésnél 55 százalékos, a mérnöki szolgáltatásoknál pedig 5,7 százalékos áremelést vetítettek előre az idén 2022 végéhez képest.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 

#árbevétel #építőipar #cement #hőszigetelés #faanyag #beton

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

árbevétel

MTI 2023. május 9., kedd 13:43

napelem

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »
SZÉP kártya
SZÉP-kártya

Alvó pénz a SZÉP-kártyákon

NGM: 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál.

TOVÁBB OLVASOM »