HÍREK

Kamarai kutatás a foglalkoztatásról

MKIK GVI kutatás: a cégek 20 százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozót

 

A versenyszférában működő cégek 20 százaléka foglalkoztat legalább egy megváltozott munkaképességű (mmk) dolgozót. – közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel.

Az adatok a GVI 2022 őszi Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis kutatásából származnak. Az elemzésbe 4387 magyarországi, legalább 10 embert foglalkoztató, versenyszférához sorolható mezőgazdasági, feldolgozóipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató céget vontak be. A Magyarországon működő vállalkozások megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásával összefüggő tapasztalatait vizsgálták.

Az elemzésben figyelembe vették, hogy a törvényi szabályozás értelmében a munkaadó rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 25-öt meghaladja. Valamint az általa foglalkoztatott mmk személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát.

A kutatásból kiderült, hogy a legalább 10 embert foglalkoztató, versenyszférában működő cégek 20 százalékánál dolgozik legalább egy megváltozott munkaképességű személy. Az arány azonban a cégek mérete alapján jelentősen szóródik: a 10-25 embert foglalkoztató – a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól eleve mentesülő – cégeknek csupán 7 százaléka alkalmaz mmk személyt. Viszont a 26-49, 50-249, illetve a 250-nél több dolgozót foglalkoztató vállalatok kategóriájában az arány már eléri a 37, az 50, illetve a 69 százalékot.

Az elemzők rámutattak, hogy a vizsgált cégeknél a foglalkoztatottak mindössze 1,6 százaléka megváltozott munkaképességű. A gazdasági ágazatokat tekintve a szolgáltatások területén és a mezőgazdaságban a legmagasabb az arány. A kereskedelemben és az építőiparban viszont a legalacsonyabb az mmk munkavállalók összesített foglalkoztatotti létszámhoz viszonyított aránya. Tulajdonszerkezet alapján pedig megállapították, hogy a tisztán hazai tulajdonban lévő cégek nagyobb arányban foglalkoztatják a megváltozott munkaképességű dolgozókat.

Az mmk munkavállalók foglalkoztatásában a cégek 72 százaléka a társadalmi felelősségvállalást, 67 százalékuk a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alóli mentességet, 62 százalékuk pedig a szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítését nevezte motivációnak.

A vizsgálat során a rehabilitációs foglalkoztatástól távol maradás okaként a cégek 78 százaléka a megfelelő munkakör hiányát jelölte meg. Kétharmaduk vélte úgy, hogy a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges feltételek (akadálymentesítés, mentor) és a megfelelő képzettségű mmk munkavállalók is hiányoznak hozzá.

A rehabilitációs foglalkoztatás bővítését elősegítő tényezők közül az igénybe vehető adókedvezmény emelését említette a cégek 58 százaléka. 50 százalékuk a mentorálásra és a megfelelő munkakörülményekre nyújtott bér- és költségtámogatást szorgalmazná. Harmadikként pedig az mmk munkavállalókat nyilvántartó szervezetek és a munkáltatók hatékonyabb összekapcsolását ítélték fontosnak – ismerteti a GVI.

#kutatás #foglalkoztatottság #munkavállaló #megváltozott #munkaképesség

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

kutatás

MTI 2023. május 4., csütörtök 15:41

lakás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

négyzetméterár
MBH Bank

MBH: Fundamenta többségi tulajdonosa

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa. A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek

TOVÁBB OLVASOM »
lakás
albérlet

Állami lakbértámogatási programok

Tisztíthatják az albérletpiacot az állami lakbértámogatási programok. A tavasszal induló állami lakbértámogatási programok hozzájárulhatnak az albérletpiac tisztulásához – tájékoztatta az MTI-t szerdán Balogh László, az

TOVÁBB OLVASOM »