HÍREK

Felpezsdülő ingatlan adásvételek

Felpezsdülő ingatlan adásvételek, aktívabbak lettek a vevők a magyarországi ingatlanpiacon az első negyedévben

 

Aktívabbak lettek a vevők a magyarországi ingatlan piacon az első negyedévben, részben az erősödő alkupozíció hatására – közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő cég saját becslése szerint 2023 márciusában 7787 adásvétel történt. Ami februárhoz képest 25 százalékos bővülés. A tranzakciók számának fokozatos emelkedése negyedéves szinten így is mindössze 19 893 adásvételt hozott. Ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét eredményezte. Ennek ellenére a DH a második negyedévben továbbra is fokozatosan emelkedő aktivitással és növekvő tranzakciószámokkal számol a magyarországi piacon.

Az első negyedévben a főváros budai oldalán a DH közreműködésével eladott ingatlanok között 33, illetve 26 százalékkal szerepeltek a 60-80, valamint a 40-60 négyzetméter közötti otthonok. A pesti oldalon főként a 40-60 és a 20-40 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a kelendők. Budán a legtöbb lakást 1-1,1 millió forintos, Pesten pedig 600-800 ezer forint közötti négyzetméteráron adták el.

Országosan (Közép-Magyarország kivételével) az értékesített ingatlanok között a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az első helyen, míg Pest vármegyében a 40-60, illetve a 80-100 négyzetméter közöttiek voltak a legnépszerűbbek. Országosan a négyzetméterenkénti 250 ezer forint alatti, Pest vármegyében viszont a 600 ezer forint feletti fajlagos ár kategóriába tartozott legtöbb értékesített ingatlan.

A panellakásokért idén az év első három hónapjában az ország keleti felén átlagosan 438 ezer, a nyugati területeken pedig átlagosan 471 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Az irányárváltozás a keleti paneleknél minimális, nyugaton 3 százalék volt, míg a vevői alku vidéken egységesen elérte a 4 százalékot.

A téglaépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára keleten 316 ezer, nyugaton 377 ezer forint volt. A keleti országrészben a tulajdonosok átlagosan 9 százalékot is hajlandóak engedni a vevői alkunak, amellett, hogy átlagosan 8 százalékot is csökkentenek a hirdetési áron az eladási folyamat során.

Budán és Pesten a panelek átlagos négyzetméterára idén az első negyedévben éves összevetésben egyaránt 4-4 százalékkal, 789 ezer, illetve 665 ezer forintra emelkedett. A tégla otthonoknál 1 millió forint fölött áll az átlagos négyzetméterár Budán és a pesti belvárosban is. A pesti oldal egyéb területein ez az érték 733 ezer forint volt. A fővárosi paneleket átlagosan 6 százalékos alkuval, a téglaépítésűeket 4-5 százalékos vevői alkuval lehetett megvásárolni 2023 első negyedévében.

A fővárosban a befektetés, míg vidéken a nagyobb ingatlanba költözés volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció.

Hozzátették, hogy akik a fővárosban ingatlanba fektették megtakarításukat, azok átlagosan 50,7 millió forintot fordítottak erre a célra. Vidéken pedig átlagosan 47 millió forintból költöztek nagyobb ingatlanba.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten és vidéken is az örökölt ingatlan értékesítése volt. Az eladók örökségükért a fővárosban átlagosan 45,6 millió forintot, vidéken 25,6 millió forintot kaptak.

Lakást keresel vagy eladnál? Személyre szabott hitelmegoldással szeretnél spórolni? Keresd a Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) szakértőit!

#ingatlan #adásvétel #hitel #bank #lakáshitel

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

ingatlan adásvétel

MTI 2023. április 12., szerda 16:57

ingatlan adásvétel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

A lakásbiztosítási kampány gyorsul

A márciusi lakásbiztosítási kampány második hetében 27 százalékkal több szerződést kötöttek az egyik legnagyobb online biztosítási portálon, mint az elsőben A márciusi lakásbiztosítási kampány első

TOVÁBB OLVASOM »
lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »
csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »