HÍREK

Opten: visszaestek a cégalapítások

Opten: visszaestek a cégalapítások az építőiparban

 

Az év elejére visszaestek a cégalapítások az építőiparban, ezzel 5 éven át tartó emelkedés ért véget. – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Adataik szerint januárban 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A 328 cégalapítás februárban 474-re nőtt ugyan, de a két hónap együttes értéke a legalacsonyabb szezonális adat az elmúlt 4 évben. A törlések száma az elmúlt 5 hónap során folyamatosan nőtt. A végelszámolások és a felszámolási eljárások több éves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején. Az egyéni vállalkozók számában szintén látszik a visszaesés, 774 belépővel az idei február az elmúlt 3 év legalacsonyabb értékét hozta.

A közlemény szerint a visszaesésnek voltak előjelei, noha 2022-ben még 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az ágazat sikeresen jött ki a járvány okozta válságból- De az ukrajnai háború, energiaválság és a magas infláció hatásait nem tudta kivédeni. Hozzátették, hogy a december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött. A januári építőipari teljesítmény pedig nem csak éves, hanem havi összevetésben is mérséklődött.

Az adatok alapján az Opten úgy látja, hogy az építőipari vállalkozások a nehézségek miatt egyelőre kivárnak. A kilátásaik rövid távon nem kedvezőek, a következő fél év bizonytalanul alakulhat. A második félévre vonatkozó előrejelzések ugyanakkor már bizakodóbbak.

#opten #cégalapítás #építőipar #háború #egyénivállalkozás #cég

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

opten

 

MTI 2023. március 16., csütörtök 10:53

ingatlan adásvétel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

SZÉP kártya
SZÉP-kártya

Alvó pénz a SZÉP-kártyákon

NGM: 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál.

TOVÁBB OLVASOM »
csok plusz
turizmus

MTÜ: népszerűek a kempingek

MTÜ: egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is. Kempingezni a németek és a lengyelek

TOVÁBB OLVASOM »