HÍREK

Éledezik az ingatlanpiac

Éledezik az ingatlanpiac

 

Növekvő tranzakciószámmal és lassan erősödő kereslettel éledezett az ingatlanpiac februárban. – közölte a Duna House (DH) hétfőn az MTI-vel.

A cég saját becslése szerint a múlt hónapban országosan 6253 adásvétel történt, ami januárhoz képest 7 százalékos növekedés.

A főváros budai oldalán a DH közreműködésével eladott ingatlanok között 25-25 százalékkal szerepeltek

  • a 40-60,
  • valamint a 80-100 négyzetméter közötti otthonok.

A pesti oldalon főként a 20-40, valamint a 40-60 és a 60-80 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a kelendőek. Budán és Pesten is négyzetméterenként 600-800 ezer forint között adták el a legtöbb lakást.

Februárban országosan (Közép-Magyarország kivételével) a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az első helyen az értékesített ingatlanok között. Míg Pest vármegyében a 40-60, illetve a 80-100 négyzetméter közöttiek voltak a legnépszerűbbek. Országosan a négyzetméterenkénti 250 ezer forint alatti, Pest vármegyében viszont a 600 ezer forint feletti fajlagos ár kategóriába tartozott legtöbb értékesített ingatlan.

Az ország keleti részén a panellakások átlagos négyzetméterára idén februárban az előző év azonos időszakához képest 24,5 százalékkal, 453 ezer forintra emelkedett. Ezáltal a keleti házgyári lakások elérték a nyugati területeken található panelek árszintjét, amely a vizsgált időszakban 452 ezer forint volt négyzetméterenként.

A keleti országrészben a használt tégla lakások átlagos fajlagos ára a 2022 februárjában mért 262 ezerről 278 ezer forintra nőtt idén februárban. Míg az ország nyugati felén ez az érték 314 ezer forintról, 342 ezer forintra emelkedett.

Budán a panelek átlagos négyzetméterára 744 ezerről, 749 ezer forintra nőtt. Pesten viszont 647 ezerről 614 ezer forintra csökkent 2023 februárjában éves összevetésben.

A használt téglaépítésű lakások négyzetméterára a főváros budai oldalán 812 ezer forintról, a belvárosban pedig 873 ezer forintról emelkedett 1 millió forint fölé éves szinten. Míg Pesten 643 ezerről, 723 ezer forintra nőtt.

A fővárosban és vidéken is a befektetés volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció, amit mindkét esetben a nagyobb ingatlanba költözés és az első ingatlan vásárlása követett.

Akik ingatlanba fektették megtakarításukat, azok Budapesten átlagosan 48,8 millió forintot, vidéken viszont 25,6 millió forintot költöttek. Miközben a fővárosban 59,9 millió forintra volt szükség az első lakás megvásárlására, ugyanerre a célra vidéken 29,8 millió forintot fordítottak.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a befektetés értékesítése volt. Ezt az örökölt ingatlan értékesítése követett, ezzel szemben vidéken a sorrend felcserélődött.

Az eladók befektetéseiktől a fővárosban 64,3 millió forintért, vidéken 32,08 millió forintért váltak meg, Míg örökségükért átlagosan 52,7 millió forintot, illetve 21,5 millió forintot kaptak.

Ingatlant keresel? Eladnál? Bérbeadnál? Személyre szabott hitelmegoldást szeretnél? Keresd Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) szakértőinket!

#ingatlanpiac #ingatlan #adásvétel #vidék #Budapest #befektetés

ingatlanpiac

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

MTI 2023. március 13., hétfő 14:29

albérlet

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

csok plusz
turizmus

MTÜ: népszerűek a kempingek

MTÜ: egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is. Kempingezni a németek és a lengyelek

TOVÁBB OLVASOM »