HÍREK

Nőtt a személyautók KGFB díja

MNB: 8 százalékkal nőtt a személyautók átlagos kgfb díja tavaly a negyedik negyedévben

A személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díja 8 százalékkal emelkedett tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Miközben a kárráfordítások 13 százalékkal nőttek, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a friss kgfb-indexe alapján pénteken az MTI-vel.

Tavaly év végén 47 300 forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-díja, ami 1 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.

A vidéki autósok átlagos, 43 900 forintos díja több mint 22 ezer forinttal marad el fővárosi, mintegy 66 500 forintos kgfb-díjaktól. Éves alapon mind a fővárosi, mind a nem budapesti szerződéseknél 8 százalékos volt a növekedés, hasonlóan az országos átlagdíj-emelkedéshez.

Ezt lényegesen meghaladó mértékben, 13 százalékkal emelkedtek a kárráfordítások egy év alatt. A jelenség hátterében már kevésbé azonosítható a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követő intenzívebb járműhasználat hatása.  (vagyis a megnőtt járműforgalom miatti több káresemény). Sokkal inkább a szervíz- és alkatrészdíjak drágulása. Valamint a külföldi alkatrészek beszerzésénél a devizaárfolyam-változás játszhatott szerepet – mutattak rá.

Az enyhén növekedő díjak és a magasabb ütemben bővülő kárkifizetések eredményeként az MNB személyautókra számított korrigált kgfb-indexe (amely a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva a nettó díjváltozást mutatja be) csak enyhén változott. A korrigált index 2021 első negyedévében állt a csúcson, azóta jobbára csökkenés tapasztalható, 2022 negyedik negyedévére visszatért a járvány előtti szintre. Ez az index szolgál arra, hogy az árváltozások indokoltságát mérje – olvasható az MNB közleményében.

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét. Az általa működtetett, a biztosítók adatszolgáltatásán alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével.

A kgfb-index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény pontos, átlátható tájékoztatását és a verseny élénkülését segíti elő – jelezte az MNB.

#kgfb #biztosítás #kötelezőbiztosítás #személyautó #casco

Forrás: www. mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

kgfb

MTI 2023. március 3., péntek 10:20

adásvétel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

A lakásbiztosítási kampány gyorsul

A márciusi lakásbiztosítási kampány második hetében 27 százalékkal több szerződést kötöttek az egyik legnagyobb online biztosítási portálon, mint az elsőben A márciusi lakásbiztosítási kampány első

TOVÁBB OLVASOM »
lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »
csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »