HÍREK

Ingatlan adásvétel az elmúlt évben

Otthon Centrum: a Dél-Dunántúlon tavaly 13 500 ingatlan adásvétel történt

 

A Dél-Dunántúlon az Otthon Centrum (OC) becslése szerint tavaly 13 500 ingatlan adásvétel történt. Ezáltal a régió várhatóan ismét utolsóként végez az országrészek között. Közölte az OC kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Dél-Dunántúlon már 2021-ben is a régiók sorában a legkevesebb, 15 500 adásvétel történt, arányaiban egyedül ez a régió nem éri el a 10 százalékot a tranzakciók országos részesedésből (9,7 százalék).

Az ingatlanközvetítő hálózat régiókat összegző sorozata a Dél-Dunántúl múlt évét elemezte.

A közleményben idézik Soóki-Tóth Gábort, az OC elemzési vezetőjét, aki elmondta, számításaik szerint a régióban a legtöbb adásvétel Pécsen volt 2022-ben, mintegy 2200. A régióban tranzakciószámban Kaposvár és Siófok következik 750 becsült adásvétellel. Szekszárdon, Tolna vármegye legnagyobb városában 440 adásvétel, míg az ötödik helyen végző Komló esetében 420 adásvétel történt tavaly.

Rámutattak, hogy az 1000 embernél népesebb településeken 4-36,5 ezrelék között váltakozik a 2022-re becsült tranzakciószám lakosságra vetített értéke. Az első öt helyen a Balaton déli partjának települései végeztek, az ott élők számához képest itt volt a legnagyobb forgalom az ingatlanpiacon. Balatonlelle 36,5 ezrelékkel lett első, amelyet Zamárdi, Siófok, Balatonszemes és Balatonberény követett. Öt ezrelék alatti szintet Somogyszob, Bóly és Pogány településnél becsült az OC.

Az árakat tekintve a három megyei jogú város – Pécs, Szekszárd, Kaposvár – között az OC adatai alapján nincs jelentős különbség, csupán a Balaton-parti városok emelkednek ki a régió települései közül, amelyek iránt nemcsak helyi, de országos kereslet is mutatkozik, ez magyarázza az átlag feletti árszintet.

Az OC ismertetése szerint a téglalakások négyzetméterára Pécsett 407 ezer forint, Szekszárdon és Kaposváron 380 ezer forint volt tavaly. A panellakásoknál szintén Pécs vezet átlagosan 450 ezer forinttal, míg Szekszárdon és Kaposváron ugyancsak 380 ezer forint a négyzetméterár középértéke.

A régióban nem a megyei jogú városok voltak a legdrágábbak, hanem a Balaton déli partjának települései, kiváltképp Siófok. A Balaton-parti településen egy téglalakás négyzetméterára tavaly elérte az egymilliós határt. De a panellakásoknál is vetekszik a fővárossal Siófok, ahol az átlag 888 ezer forint volt négyzetméterenként.

Nemcsak a Dél-dunántúlon, hanem az ország bármelyik részében lakás, családi ház eladásban, vásárlásban, a hozzá kapcsolódó hiteligénylésben a Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) kollégái szakértői segítséget nyújtanak az érdeklődőknek. Keress bennünket!

#ingatlan #ingatlanadásvétel #eladólakás #eladóház

ingatlan adásvétel

Forrás: www.mti.hu; OtthonCentrum; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

MTI 2023. február 21., kedd 16:00

ingatlanpiac

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

OTP
lakásbiztosítás

MNB: A terhelt lakásbiztosítás újraköthető

MNB: a hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítások is újraköthetők a márciusi lakáskampányban A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
lakáspiac

A lakáspiac állami szerepvállalásra vár

TLE: kiszámítható és hosszútávú állami szerepvállalásra vár a lakáspiac A TLE (Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási

TOVÁBB OLVASOM »
csok
lakás építés

Kevesebb lakás épült 2023-ban

Visszaesés a lakás építésben és építési engedélyezésben 2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű

TOVÁBB OLVASOM »