HÍREK

Nőtt az euróövezeti GDP értéke

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP értéke

Luxembourg/Budapest, 2023. január 31., kedd (MTI) – A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék a GDP emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve.

Közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.

A negyedik negyedévben szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az euróövezetben és nem változott az Európai Unióban.

A harmadik negyedévben 0,3 százalékos volt a növekedés negyedéves összevetésben mindkét régióban. Az euróövezetre 0,1 százalékos GDP-csökkenést várt a piac.

Az egy évvel korábbival összevetve szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,9 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben az euróövezeti éves növekedés 2,3 százalékos, az uniós pedig 2,5 százalékos volt.

A negyedik negyedévi előzetes adatokkal számolva naptári és kiigazítással a tavalyi éves GDP-növekedés az euróövezetben 3,5 százalékos, az EU-ban 3,6 százalékos volt.
A negyedik negyedévben a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Írországban regisztrálták, 3,5 százalékost.

Lettországban 0,3 százalékos, Spanyolországban és Portugáliában 0,2 százalékos volt a GDP-növekedés a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest.

A legnagyobb negyedéves csökkenést Litvániában mérték, 1,7 százalékost, Ausztriában pedig 0,7 százalékost, valamint Svédországban 0,6 százalékost.
Az éves GDP-növekedés minden uniós tagállamban pozitív volt Svédország és Litvánia kivételével, ahol 0,6 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal csökkent.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/15725194/2-31012023-AP-EN.pdf

#EU #GDP #EUROSTAT #növekedés #euróövezet

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu)

MTI 2023. január 31., kedd 11:31

GDP

GDP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

SZÉP kártya
SZÉP-kártya

Alvó pénz a SZÉP-kártyákon

NGM: 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál.

TOVÁBB OLVASOM »
csok plusz
turizmus

MTÜ: népszerűek a kempingek

MTÜ: egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is. Kempingezni a németek és a lengyelek

TOVÁBB OLVASOM »