HÍREK

Zuhanó új lakásépítések Magyarországon

Folyamatosan csökkennek az új lakásépítések Magyarországon, de Németországban is csökkenést valószínűsítenek a szakértők.

A KSH adatai szerint az új ingatlan építések száma Magyarországon alábbiak szerint alakultak:

  • 2021-ben 19898 db
  • 2020-ban 28208 db
  • 2019-ben 21127 db
  • 2018-ban 17681 db

2022-es adatok még nem állnak egész évre rendelkezésre, de 2022. január-szeptember összevetésben 13617 új építés történt. Az utolsó negyedév mindig hagyományosan erős szokott lenni az éves átadások 30-40% szokott realizálódni. Ha hasonló arány valósulna meg 2022-ben akkor is a 2021-es évnél gyengébb új építésekről tudnánk beszámolni. Bízunk benne, hogy a sok zöldhiteles tervezőasztalról eladott ingatlan elkészülése miatt a 2018-as szintnél jobb értékeket fogunk látni.

Fontos az új építések száma, mert elöregedett a magyar ingatlanállomány. A közel 4,5 milliós magyar lakásállományból a kétezres években 518ezer új építés valósult meg. A mélypont 2013ban volt, amikor mindösszesen 7293 új építés valósult meg.

A kormányzati célok között a lakáshoz jutás támogatása, a családtámogatási rendszer, az ÁFA visszaigénylés, 5%-os ÁFA, zöldhitel és még sorolhatnánk, megjelentek és segítették ezt a folyamatot.

2022 novemberében drasztikusan visszaesett a lakáscélú hitelek igénylése, mind a támogatott, mind a nem támogatott hitelek vonatkozásában, ami további csökkenést vetít előre. Korábbi postunkban írtunk a hitelezés alakulásáról https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7016064316856545280

A magyarországi új építések vonatkozásában harmadával csökkenő új építések nem egyedi folyamatot tükröznek. Ha megnézzük a Németországi adatokat, illetve a Német Független Ingatlanszövetség felmérésének eredményét, akkor a 2023-ra és 2024-re vonatkozóan 60%-os csökkenést valószínűsítenek a lakásépítésekben.

A csökkenő hitelkereslet, a hitelezhető jövedelmek csökkenése, a növekvő energia és ezzel együtt építőanyag árváltozás, a vásárlóerő visszaesése, a meglévő családtámogatások mellett is a németországi adatokhoz hasonló csökkenést okozhat Magyarországon.

Azok az élethelyzetek, amely ingatlan vásárlásra ösztönzik a családokat, továbbra is meglesznek, de inkább használt ingatlanok felé fordulnak. A használt lakások, családi házak esetében ahogyan korábban írtunk a rezsi mértéke lesz az egyik, ha nem a legfőbb mérvadó szempont a vásárláskor.

Új lakások esetében a külföldi vevők, a befektetők és kisebb részben a családok lesznek a kereslet mozgatói. Az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó hiteligények csökkentek ugyan, de a vevők egy része továbbra is rákényszerül. Többször hangsúlyoztuk, hogy egy hitel megválasztása során, nem megfelelő körültekintés esetén éves szinten több százezer Forint többletkiadás merülhet fel, ezért érdemes a díjmentes hitelközvetítői szolgáltatásunkat igénybe venni. A Zöldhitel Csoport szakértői állnak minden élethelyzetben, bonyolult és kevésbé bonyolult ügyekben az ügyfelek rendelkezésére. Keress bennünket a Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) vagy Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) oldalakon.

 

használt és új lakásvásárlás

 

magyar gaz

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

program
otthonfelújítás

NGM, EM: Otthonfelújítási program indul

NGM, EM: az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A kormány demográfiai célja világos. Segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány: sokan váltottak

A lakásbiztosítási kampány során tízből nyolcan másik biztosítót választottak. A márciusi lakásbiztosítási kampány során új szerződést kötő tulajdonosok és bérlők 84 százaléka másik biztosítót választott

TOVÁBB OLVASOM »