HÍREK

Összezuhant a magyar lakáshitelpiac

A lakáshitelkamatok emelkedését már nem tudja palástolni a szuperkedvező zöldhitel-folyósítás, a családok másfél éve nem látott alacsony értékű új lakáshitelre szerződtek júliusban. Havi szinten 7, éves összevetésben 9 éve nem volt példa ilyen mértékű hitelkiáramlás-csökkenésre.

Optimista megközelítés szerint júliusban hitelügyintézés helyett inkább nyaraltak az emberek, a pesszimista értékelés szerint azonban összezuhant a lakáshitelezés. A pénzintézetek mindössze 89,8 milliárd forint értékű lakáshitelt tudtak kihelyezni az ügyfeleknek, ami közel harminc százalékkal alacsonyabb érték, mint a júniusi 128,2 milliárd forint volt. Egy évvel ezelőtt, 2021 júliusában még 132,6 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyar polgárok – itt a visszaesés tehát meghaladja a 30 százalékot.

A hitelkiáramlás csökkenésének egyik legfőbb oka lehet, hogy a támogatott hitelek folyósításán belül a piac végérvényesen maga mögött hagyta a zöldhitel időszakát. Idén júliusban 27,7 milliárd forint értékű támogatott hitelt tudtak folyósítani a bankok ügyfeleiknek.

Egy hónappal korábban – a zöldhitel-folyósításoknak köszönhetően – ez az összeg még 44,7 milliárd forint volt, áprilisban és májusban pedig 75, illetve 73 milliárd forint fölött volt az ügyfeleknek juttatott, a piaci kamatozásnál lényegesen olcsóbb támogatott hitelek volumene. Mindez azt jelenti, hogy a támogatott kölcsönök piaca már második hónapja közel 40 százalékos mértékben zsugorodik.

A kamatok emelését a bankok azért is megfontolják, mert egy bizonyos kamatszint felett komoly piacot veszíthetnek – épp ezért a következő hónapokban az emelések mellett akár kamatcsökkentésekkel is találkozhatunk majd.

A visszafogott kamatemelkedés is komolyan fáj. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kimutatott teljes hitelköltség-mutatókkal (THM) számolva egy 20 millió forintos 20 éves kölcsön törlesztőrészlete egy év alatt 123 ezer forintról 30 százalékot meghaladó mértékben 160 ezer forintra emelkedett.

A fentiek miatt aligha lepődhetünk meg azon, hogy a piaci hitelek iránti kereslet is nagyot csökkent. Míg tavaly júliusban 82,8 milliárd forint értékű hitelt vettek fel piaci kamatozás mellett a magyar családok, idén a hetedik hónapban már csak 63,6 milliárd forint értékű hitelre szerződtek. Ennél kisebb összegű havi folyósításra utoljára 2021 februárjában volt példa a piaci lakáshitel-statisztikák szerint. Persze, a mostani mélypont egyik oka az előrehozott vásárlások lehetnek: a már említett zöldhitelprogramnak köszönhetően a tavasszal sokan vásároltak energiatakarékos új lakást.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #lakáshitelpiac  #kamat #szakértőitámogatás

Forrás: index.hu, www.zoldhitel.hu

Lakáshitel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

A lakásbiztosítási kampány gyorsul

A márciusi lakásbiztosítási kampány második hetében 27 százalékkal több szerződést kötöttek az egyik legnagyobb online biztosítási portálon, mint az elsőben A márciusi lakásbiztosítási kampány első

TOVÁBB OLVASOM »
lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »